Ελληνικός Χρυσός: Αναβολή των εγκαινίων στην Ολυμπιάδα

Ελληνικός Χρυσός: Αναβολή των εγκαινίων στην Ολυμπιάδα

Η τελετή των εγκαινίων είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου του 2017. Η ανακοίνωση της Eldorado Gοld και της Ελληνικός Χρυσός

Την αναβολή της τελετής των εγκαινίων στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, μέχρι νεοτέρας, αποφάσισαν οι διοικήσεις της Eldorado Gοld και της Ελληνικός Χρυσός. Η τελετή των εγκαινίων είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου του 2017.

Η αναβολή των εγκαινίων έρχεται μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της επένδυσης της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Υπενθυμίζεται ότι όπως τόνισε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ο Πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, George Burns η εταιρία δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη ανακοίνωση περί διαιτησίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ.Burns και οι άδειες που έχει αιτηθεί η εταιρεία δεν έχουν εκδοθεί. Από την πλευρά του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Δελτίο Τύπου, που εξέδωσε, υπογράμμιζε την πρόθεσή του να εκκινήσει την διαδικασία της διαιτησίας έως το τέλος Αυγούστου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το έργο της Ολυμπιάδας ολοκληρώνονται ενώ οι αδειοδοτήσεις για το έργο των Σκουριών, παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Με σημερινή ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας ζητά ξεκάθαρη ενημέρωση το συντομότερο δυνατό από το ΥΠΕΝ, σχετικά με τις προθέσεις του και διαμηνύει ότι οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να ξεκινήσουν νέο γύρο κινητοποιήσεων, «προκειμένου να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας και την συνέχιση του πλήρως περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου έργου μας, το οποίο έχει επικυρωθεί από πληθώρα δικαστικών αποφάσεων ως ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία και εθνική οικονομία».

Αντιδράσεις Καμμένου και απάντηση της εταιρείας

Ο κυβερνητικός εταίρος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι με τον τρόπο που σχεδιάζεται η εξόρυξη προαναγγέλλεται τεράστια οικολογική καταστροφή.

«Η Ελληνικός Χρυσός επρόκειτο για μία απάτη που έκανε ξέπλυμα χρήματος μεταξύ της αγοράς και της πώλησης της επιχειρήσεως», τόνισε.

Κάλεσε δε την εταιρεία να σεβαστεί πλήρως τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός «επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της» προκειμένου να απαντήσει στις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου, δήλωσε στη συνέχεια στον ΣΚΑΪ ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Δημητριάδης.

«Είναι πάρα πολύ βαριές αυτές οι δηλώσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να εκστομίζονται τέτοιες καταγγελίες τη στιγμή που η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην «ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία».

Αναφερόμενος δε στο σχόλιο του κ. Καμμένου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης στην Κασσάνδρα, ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε στον κυβερνητικό εταίρο ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει δικαιωθεί σε 16 περιπτώσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περιβαλλοντικές μελέτες της.

Ο κ. Δημητριάδης απέφυγε να πει εάν η εταιρεία θα δώσει πολιτική διάσταση στην υπόθεση, προσφεύγοντας ακόμα και στον πρωθυπουργό.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι δηλώσεις Καμμένου είναι ξεχωριστές από τη διαδικασία της διαιτησίας που έχει εκκινήσει το ελληνικό Δημόσιο απέναντι στην Ελληνικός Χρυσός.

ADVERTISING

SHARE: