Επιταχύνονται οι εξελίξεις για χρέος και “επόμενη μέρα”

default image

Στην φάση των πολιτικών αποφάσεων μπαίνει από αυτήν την εβδομάδα η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους και την μεταμνημονική εποχή

 Γερμανία και ΔΝΤ ανοίγουν τις επόμενες μέρες τα χαρτιά τους για την Ελλάδα επιταχύνοντας τα βήματα για την λύση στην ελάφρυνση του χρέους και την «επόμενη μέρα».

Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος για διαφορετικούς λόγους ο καθένας τηρούσε ως τώρα στάση αναμονής. Η Γερμανία γιατί μέχρι πρόσφατα δεν είχε σχηματίσει Κυβέρνηση και το ΔΝΤ επειδή περίμενε τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την λύση για το ελληνικό χρέος. Τώρα όμως το σκηνικό αλλάζει και οι εξελίξεις επιταχύνονται μετά στις επόμενες 20 ημέρες.

Στην αρχή της εβδομάδας , το Ταμείο θα δημοσιεύσει σε δύο δόσεις ( την Τρίτη και την Τετάρτη ) προβλέψεις για την ελληνική οικονομία στις οποίες αναμένεται να παραμένει απαισιόδοξο. Ειδικότερα , αναμένεται να προβλέπει ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπερνά στο 1% του ΑΕΠ μετά το 2019 και το πρωτογενές πλεόνασμα που δεν θα ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ από το 2020. Σε αυτά τα στοιχεία , θα βασίσει την πάγια θέση του για την ανάγκη για άμεση και γενναία ελάφρυνση του χρέους.

Στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας από την Παρασκευή 20 μέχρι και την Κυριακή 22 του μήνα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η ΕΚΤ και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων οικονομικών της Ευρωζώνης με πρώτη την Γερμανία θα συζητήσουν πολλές φορές το θέμα της Ελλάδας.

Το κρίσιμο σημείο θα είναι ο επανακαθορισμός της σχέσης μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας που ξεκινούν από διαφορετικά σημεία αναφοράς Το Ταμείο επιμένει σε μια «γενναία λύση» εδώ και τώρα . Η Γερμανία φαίνεται αν επιθυμεί μια «πολιτικά ανεκτή λύση» με αυστηρούς όρους για τους οποίους «δούρειος ίππος» θέλει να είναι το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης που συζητείται αυτόν το καιρό με τους θεσμούς . Τούτο διότι είναι πλέον σαφές ότι η Καγκελαρία δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ένα νέο πρόγραμμα – με οποιαδήποτε μορφή για την Ελλάδα.

Την Δευτέρα 23 του μήνα η Eurostat θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το κλείσιμο των κρατών μελών της Ευρωζώνης . Για την Ελλάδα θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,4% του ΑΕΠ με βάση το στατιστικό κώδικά της ΕΕ ( ESA 2010 ) που μεταφράζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα με όρους προγράμματος πάω από 3,5% του ΑΕΠ διαψεύδοντας έτσι άλλη μια φορά την απαισιοδοξία του ΔΝΤ.

Την Παρασκευή 27 του μήνα θα έχουμε το κρίσιμο Eurogroup όπου αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης. Κρίσιμη θα είναι η συζήτηση για την λύση για το ελληνικό χρέος. Από τις τοποθετήσεις των υπουργών οικονομικών θα κριθεί ποια θα είναι η λύση και ποιοι θα είναι οι όροι που θα τεθούν στην Ελλάδα.

Το τελευταίο στοιχείο για να αρχίσει και ουσιαστική συζήτηση για την «επόμενη μέρα» θα συμπληρωθεί μάλλον στις 5 Μαΐου και αφορά τα αποτελέσματα των stress test των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών. Από εκεί και πέρα η μπάλα θα περάσει στο γήπεδο της Ελλάδας η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει εγκαίρως την τέταρτη αξιολόγηση ώστε να φτάσει και στην λύση πακέτο για ελάφρυνση χρέους και την επόμενη μέρα του προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα