Επιβραδύνεται η γερμανική οικονομία

Επιβραδύνεται η γερμανική οικονομία
In this photo taken on Thursday, Nov. 2, 2017, Hubertus Vaeth, the managing director of Frankfurt Main Finance poses for a portrait outside the Royal Exchange in the City of London. With London-based banks, insurers and asset managers all scrambling to prepare for Britain's exit from the European Union, Hubertus Vaeth is putting out Frankfurt's welcome mat for any financial service refugees who are looking for an EU base after Brexit in March 2019. Vaeth, who heads Frankfurt's financial lobby group, estimates that 10,000 jobs could move to the German city from London as a result of the impending upheaval. (AP Photo/Matt Dunham) AP

"Στιγμιαίο φρενάρισμα" η κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με τους ειδικούς

Στο μισό, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, περιορίστηκε η ανάπτυξη της Γερμανίας κατά το α’ τρίμηνο του 2018, με τους ειδικούς ωστόσο να εμφανίζονται καθησυχαστικοί και να κάνουν λόγο μόνο για «στιγμιαίο φρενάρισμα» της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η ανάπτυξη από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο περιορίστηκε στο 0,3% του ΑΕΠ, έναντι 0,6% του τελευταίου τριμήνου του 2017. Η επιβράδυνση, η οποία είναι η μεγαλύτερη από το γ’ τρίμηνο του 2016, αποδίδεται κυρίως στην κάμψη της εσωτερικής κατανάλωσης, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην επιδημία της γρίπης που έπληξε τη χώρα, στις περισσότερες από το σύνηθες αργίες και στις άνω του μέσου όρου ημέρες απεργίας. Η Στατιστική Υπηρεσία επισημαίνει ωστόσο ότι η ανοδική πορεία της οικονομίας συνεχίστηκε για 15ο διαδοχικό τρίμηνο, διάρκεια που αποτελεί την μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης χωρίς διακοπή από το 1991.

«Πρόκειται για μια παύση ή για μια ουσιαστική στροφή; Για μας η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Πρόκειται απλώς για ένα στιγμιαίο φρενάρισμα», δηλώνει στην Handelsblatt ο αναλυτής της DekaBank Αντρέας Σόιερλε, επισημαίνει ωστόσο ότι «αυτό δεν θα πρέπει να επισκιάζει το γεγονός ότι οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την οικονομική προοπτική έχουν αυξηθεί και λόγω των πολιτικών νέο-προστατευτισμού από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του έτους, λόγω του μεγάλου αριθμού παραγγελιών και των υψηλών ποσοστών απασχόλησης. Για το σύνολο του 2018 προβλέπει ανάπτυξη ύψους 2,3%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα