Έρχονται χρήματα από τις Βρυξέλλες για τον αγροτικό τομέα

Strawberry fields at Manolada, some 250 km west of Athens, on Apr. 20, 2016 /   ,  20 , 2016
Strawberry fields at Manolada, some 250 km west of Athens, on Apr. 20, 2016 / , 20 , 2016 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Αναμένεται να διατεθούν 19,6 δισ. ευρώ από ΕΕ για τον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα τα επόμενα 4 χρόνια

Σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα τα επόμενα τέσσερα χρόνια από κοινοτικά κονδύλια για τον πρωτογενή τομέα. Αυτό ανάφερε ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Φιλ Χόγκαν, στον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό. Το σχέδιο διατυπώθηκε σε διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, αναφορικά με το κόστος παραγωγής, την ενίσχυση των νέων αγροτών και γενικότερα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στον αγροτικό τομέα. «Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διατεθούν στην Ελλάδα 19,6 δισ. ευρώ» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό μέχρι τώρα υπήρξαν αργοί ρυθμοί στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους αγρότες στην Ελλάδα αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. Ανάφερε ως παράδειγμα, ότι «λίγο πριν το νέο έτος καταβλήθηκαν ενισχύσεις που εκκρεμούσαν πέντε ή και περισσότερα χρόνια. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ο παραγωγός δεν μπορεί να προγραμματίσει».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ έθεσε με έμφαση το ζήτημα του κόστους παραγωγής υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στις χώρες της ΕΕ γιατί είναι διαφορετικές οι τιμές των συντελεστών παραγωγής όπως είναι διαφορετική και η φορολογία, η οποία πολλές φορές είναι άδικη, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα». Η απάντηση του κ. Χόγκαν ήταν ότι « η φορολογία είναι θέμα της εθνικής κυβέρνησης, όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/ΦΩΤΟ SOOC

ADVERTISING

SHARE: