Κατρούγκαλος: Το 90% των ασφαλισμένων θα δει μείωση εισφορών

ΑΘΗΝΑ-Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ.(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ.(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μίλησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Εργασίας

«Είναι απόλυτα λογικό να υπολογίζονται οι εισφορές με βάση το εισόδημα, αφού με αυτόν τον τρόπο θα υπολογίζονται και οι συντάξεις για να είναι ανταποδοτικές» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι με αυτό το σύστημα το 90% των ασφαλισμένων θα δει μείωση εισφορών, καθώς σε πολλά ταμεία, όπως στον ΟΑΕΕ, το 1/3 δεν μπορεί να καταβάλει το προκαθορισμένο ποσό που υπάρχει.

Ο κ. Κατρούκαλος εξήγησε πως, το ποσοστό που πληρώνει κάποιος ως μισθωτός, το ίδιο θα πληρώνει εάν έχει και μπλοκάκι για το ύψος του εισοδήματος που προέρχεται από το ελεύθερο επάγγελμα. Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έχουν και 11% για επικουρικά και αναζητούμε τρόπο να μην πληρώνουν αυτές τις εισφορές, τόνισε και συμπλήρωσε πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επαγγελματικά ταμεία για τέτοιες περιπτώσεις.

Αισιοδοξία για τη διαπραγμάτευση

Για τη διαπραγμάτευση εμφανίστηκε αισιόδοξος. Όπως εκτίμησε, από τη στιγμή που θα επιστρέψει η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματεύουνται για τους μισθούς εκτίμησε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, όπως και η προστασία στην απόλυση, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις είπε ότι εκκρεμεί ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ η επιτροπή έχει προτείνει να υπάρχει εκ των προτέρων έγκριση για να γίνουν, ώστε να υπάρχει πλαίσιο προστασίας.

Τάχθηκε εναντίον του λοκ-αουτ και υπογράμμισε πως ορισμένες διατάξεις για τον συνδικαλιστικό νόμο μπορούν να αλλάξουν. Για τον ΕΔΟΕΑΠ είπε πως είχε δοθεί η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους να βρεθεί λύση για να καλυφθεί ο πόρος, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Πρόσθεσε πως ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να λειτουργεί και θα είναι ζωντανός, σημειώνοντας ότι απομένει να συμφωνηθούν λεπτομέρειες.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ADVERTISING

SHARE: