Κοινωνικοί εταίροι: Υπογράφουν Εθνική Σύμβαση

Κοινωνικοί εταίροι: Υπογράφουν Εθνική Σύμβαση
SOOC

Οι Κοινωνικοί Εταίροι συμφώνησαν για ανανέωση της νέας Εθνικής Σύμβασης Εργασίας. Θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ, η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018. Χθες το απόγευμα, οι πέντε πρόεδροι των αντίστοιχων οργανώσεων σε γεύμα εργασίας που είχαν νωρίς το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συμφώνησαν ουσιαστικά στην ανανέωση της προϊσχύουσας Εθνικής Σύμβασης, καθώς στο τέλος Μαρτίου λήγει η τρίμηνη μετενέργεια της, ενώ η τυπική ισχύς της έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Οι κοινωνικοί εταίροι φαίνονται διατεθειμένοι να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική συμμετοχή στις εξελίξεις που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, με την λειτουργία του Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης. Υπενθυμίζεται ότι από τις 14.2.2102 με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) – επί κυβέρνησης Παπαδήμου – αναπροσαρμόστηκε νομοθετικά ο κατώτατος μισθός στα 586,08 ευρώ (για εργαζόμενους άνω των 25 ετών) και στα 510,95 ευρώ (για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών) και αφαιρέθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους η δυνατότητα ελεύθερων διαβουλεύσεων για τον καθορισμό της Εθνικής Γενικής συλλογικής σύμβασης Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων συζητήθηκε και το ζήτημα του προγράμματος της «δεύτερης ευκαιρίας» για τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αφορά στην παροχή εξειδικευμένης βοήθειας ώστε να προβαίνουν εγκαίρως σε αναδιάρθρωση, να διασώζονται οι θέσεις εργασίας και να διατηρείται η αξία των επιχειρήσεων. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης και 2ης Ευκαιρίας Επιχειρήσεων”, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία COSME και συμμετέχουν δεκαπέντε φορείς (υπουργεία, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Κοινωνικοί Εταίροι και Μη Κερδοσκοπικοί φορείς).

ΕΣΕΕ: σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού σε τρία χρόνια

Την σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του 3ου δημοσιονομικού προγράμματος σε τρία χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 €, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 €), προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η επαναφορά της πρότασης της ΕΣΕΕ έρχεται σε μία χρονική περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της Υπουργού Εργασίας κ. Αχτσιόγλου και των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων -ΕΣΕΕ,ΣΕΒ,ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ- και αφορούν στην επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, στη λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα