Λάθος του υπουργείου Εργασίας τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό για τα εφάπαξ

Λάθος του υπουργείου Εργασίας τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό για τα εφάπαξ
Συνταξιούχος διαβάζει την εφημερίδα του σε παγκάκι πάρκου των Αθηνών.Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι προ των πυλών και οι συντάξεις και δώρα θα μειωθούν σημαντικά (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) Eurokinissi

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί ο προγραμματισμός για την καταβολή 25.650 (μειωμένων) εφάπαξ μέχρι τον Μάρτιο του 2017, εξαιτίας λάθους στον υπολογισμό του που αν δεν ρυθμιστεί θα οδηγήσει σε επανακατάθεση χιλιάδων δικαιολογητικών

«Γκάφα» του υπουργείου Εργασίας θέτει σε κίνδυνο το «ξεπάγωμα» των εφάπαξ από τον Ιούλιο και μετά και προκαλεί ταλαιπωρία και μεγάλες καθυστερήσεις απονομής του βοηθήματος σε περίπου 40.000 δικαιούχους.

Ειδικότερα, όπως δημοσιεύουν τα dikaiologitika.gr σε τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ορίζεται ότι για τον επανυπολογισμό των εφάπαξ θα αξιοποιείται στο εξής η τελευταία πενταετία έως το 2013. Όμως ήδη, για αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2014 και το 2015, έχει γίνει υπολογισμός των εφάπαξ και έχουν κατατεθεί τα σχετικά δικαιολογητικά, για την τελευταία καλύτερη πενταετία, πριν από το έτος υποβολής της αίτησης. Εάν δεν τροποποιηθεί η σχετική διάταξη, τότε για χιλιάδες αιτήσεις εφάπαξ θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, γεγονός που σημαίνει νέα καθυστέρηση στην καταβολή του βοηθήματος.

Όλα αυτά την ώρα που ειδικά για τα 34.000 εφάπαξ του δημοσίου (επί συνόλου 65.000) που βρίσκονται εν αναμονή, έχει καθοριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο προγραμματισμός αξιοποίησης, σε μηνιαία βάση, του ποσού ύψους 663 εκατ. ευρώ, που θα χορηγηθεί από τη δόση που αναμένεται να λάβει η χώρα.

Όπως γίνεται αντιληπτό στον πίνακα που ακολουθεί, ο προγραμματισμός των αρμόδιων υπηρεσιών προβλέπει την καταβολή 2.300 εφάπαξ για κάθε έναν από τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, 3.300 εφάπαξ για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο και 2.950 εφάπαξ για τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο).

Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, τότε θα καλυφθεί το σύνολο των 663 εκατ. ευρώ, με τη χορήγηση 25.650 εφάπαξ μέσα στους επόμενους εννέα μήνες. Τα υπόλοιπα 8.350 εφάπαξ του δημοσίου που θα απομένουν, θα χορηγηθούν αξιοποιώντας οι αρμόδιες υπηρεσίες τα 213 εκατ. ευρώ, από τα 430 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα είναι τα έσοδα που θα προκύψουν κατά το επόμενο εννεάμηνο, από τις μηνιαίες εισφορές στο δημόσιο. Η εκτίμηση που υπάρχει, θέλει έως το τέλος του 2017, να έχουν καταβληθεί όλα τα εφάπαξ, δηλαδή εκείνα που βρίσκονται σε αναμονή από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, αλλά και όσα προκύψουν από αιτήσεις που θα υποβληθούν στο εξής.

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι ειδικά για το δημόσιο, μετά τις μειώσεις που προβλέπονται από το νέο τρόπο υπολογισμού, τα εφάπαξ θα υποχωρήσουν στα επίπεδα των 25.500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ DIKAIOLOGITIKA.GR:

Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται και «επιβραβεύει» τις φορομπηχτικές πρακτικές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Συντάξεις: «Κόφτης» και στις κάτω από 1.300 ευρώ – Νέα κρυφή μείωση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα