Μόνο το 10% των εργαζόμενων με μπλοκάκι δηλώθηκε στον ΕΦΚΑ

Μόνο το 10% των εργαζόμενων με μπλοκάκι δηλώθηκε στον ΕΦΚΑ

Μόλις 10.000 εργαζόμενοι που λαμβάνουν αποδοχές με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), δηλώθηκαν από τους εργοδότες τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Τη Μ. Πέμπτη η καταληκτική ημερομηνία για τις εισφορές Φεβρουαρίου

Με δεδομένο ότι υπολογίζονται περίπου στις 100.000 οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, γίνεται αντιληπτό ότι μόλις το 10% από αυτούς θα έχουν την ευκαιρία να θεωρηθεί ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Μόνο αυτοί κατάφεραν να πετύχουν να μετακυλήσουν ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών που τους αναλογούν, στον εργοδότη τους.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος τους, αφού η ηλεκτρονική πλατφόρμα τέθηκε εν ισχύ, στις 28 Μαρτίου. Μετά από δύο διαδοχικές παρατάσεις η καταβολή των εισφορών Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε στις 7 Απριλίου, δηλαδή δέκα ημέρες μετά. Το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αλλά οι πρώτες ενδείξεις μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι.

Μένει να δούμε πόσοι παραπάνω εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα δηλωθούν από τους εργοδότες τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου, που λήγει αύριο, Μεγάλη Πέμπτη. Εξαίρεση αποτελεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι δήμοι, για τους οποίους έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 28 Απριλίου, χωρίς πάντως να φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο η κατάσταση.

Όσοι πάντως έπεισαν τους εργοδότες τους να τους δηλώσουν ότι δουλεύουν με σχέση εξαρτημένης εργασίας θα καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές που κυμαίνονται από 6,67% έως 16,72% ανάλογα με το πακέτο κάλυψης. Αντίστοιχα, οι εργοδότες τους θα αναλάβουν τη δέσμευση να καταβάλλουν εισφορές οι οποίες κυμαίνονται από 13,33% έως 21,38%.

(Πηγή: dikaiologitika.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα