Οι επαγγελματικές δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το 2017

Οι επαγγελματικές δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το 2017

Tο LinkedIn είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με αυστηρό προσανατολισμό στην απασχόληση, και αυτή είναι η λίστα με τις 10 σημαντικότερες δεξιότητες που απασχολούν τους εργοδότες, για την καινούρια χρονιά!

*του Κωνσταντίνου Δημόπουλου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το LinkedIn συγκεντρώνει τα δεδομένα που έχει μαζέψει από τους χρήστες του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 με σκοπό να δημιουργήσει μια ενδεικτική λίστα με τις δεξιότητες που θα βρίσκονται σε μεγαλύτερη ζήτηση τη νέα χρονιά!

Τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από αυτή τη λίστα είναι αρκετά και σε σημεία δείχνουν συγκεκριμένες τάσεις που έχουν ήδη επικρατήσει στην παγκόσμια αγορά.

Εν πρώτοις, όλα δείχνουν πως marketing skills που βρίσκονταν σε αυξημένη ζήτηση το 2015, όπως η διαχείριση καμπανιών, το SEO και το channel marketing, βρίσκονται πλέον σε ύφεση, με το SEO/SEM Marketing να είναι το μοναδικό που παραμένει και φέτος στη λίστα (αν και στην 9 θέση, από την 4 της προηγούμενης αξιολόγησης). Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η σχέση προφοράς και ζήτησης στον τομέα του marketing έχει αλλάξει άρδην.

 

Αντιθέτως, δεξιότητες στον τομέα του Cloud Computing και του Data Mining εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των εργοδοτών και φέτος, όχι μόνο στη διεθνή λίστα του LinkedIn αλλά και σχεδόν σε κάθε μεγάλου (εργοδοτικά) κράτους του πλανήτη ξεχωριστά. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Αυτές οι δεξιότητες είναι σε τόσο υψηλή ζήτηση επειδή βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Οι εργοδότες χρειάζονται εργαζόμενους με υψηλή κατάρτιση σε θέματα Cloud & Distribution συστημάτων πληροφορικής, στατιστικής ανάλυσης και Data Mining για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Παράλληλα, βλέπουμε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του LinkedIn, ένας κλάδος όπως το Data Presentation, ο οποίος ασχολείται με την οπτικοποίηση δεδομένων, βρίσκει τη θέση του στη λίστα, κάτι που επίσης φαντάζει λογικό από τη στιγμή που η στατιστική ανάλυση και το Data Mining βρίσκονται το ψηλά σε αυτή. Οι εργοδότες χρειάζονται υπαλλήλους οι οποίοι θα μπορούν να οργανώσουν αυτά τα δεδομένα ώστε να είναι εύκολο για τους υπόλοιπους να τα καταλάβουν.

Τέλος, παρατηρούμε μια συνεχή αύξηση του ενδιαφέροντος σε τομείς όπως ο σχεδιασμός User Interface, ο οποίος αφορά το σχεδιασμό του κομματιού εκείνου των προϊόντων με το οποίο ο καταναλωτής αλληλοεπιδρά (π.χ. μια τραπεζική εφαρμογή για το κινητό μας). Κατετάγη μόλις 14 το 2014, 10 πέρυσι, και 5 φέτος, κάνοντας ένα από τα μεγαλύτερα άλματα στη λίστα επί 2 συνεχόμενες χρονιές. Η χρήση των Big Data έχει γίνει κεντρικής σημασίας για πολλά προϊόντα στις μέρες μας, κάτι που δημιούργησε και την ανάγκη για άτομα με δεξιότητες στο σχεδιασμό UI, ο οποίος θα κάνει και τη χρήση των προϊόντων αυτών, απρόσκοπτη για τον τελικό χρήστη.

Αν κατέχετε κάποιες από τις συγκεκριμένες δεξιότητες, φροντίστε να το γνωστοποιήσετε στους νυν ή ακόμα και στους δυνητικούς εργοδότες σας. Εκτός από το να αναδείξετε την επαγγελματική σας ταυτότητα, θα επιτύχετε και σημαντικά καλύτερα rankings σε επαγγελματικές πλατφόρμες όπως το ίδιο το LinkedIn.

Αν πάλι δεν κατέχετε κάποια εξ αυτών, πότε δεν ήταν καλύτερος χρόνος για να μάθετε. Εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Athens Tech, θα σας βοηθήσουν να κάνετε το επόμενο βήμα στον χώρο της τεχνολογίας, μέσα από ένα προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα και να διαπιστώσετε πώς είναι να εκπαιδεύεσαι σε πραγματικές συνθήκες αγοράς πριν καν εισχωρήσεις σε αυτή.

Για αυτό το λόγο, ζητήσαμε από την ομάδα των συμβούλων σε θέματα εκπαίδευσης του Athens Tech να μας δώσουν τη δική τους σκοπιά στο θέμα της εξειδίκευσης στο σύγχρονο -ανταγωνιστικό- επαγγελματικό περιβάλλον του χώρου της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών:

Η συνέχιση των δραστηριοτήτων καθιερωμένων εταιρειών καθώς και η δημιουργία νεοφυών βασίζεται στην καινοτομία, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει την ύπαρξη υψηλής κατάρτισης σε μια σειρά από τομείς ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών, οικονομικών, κοινωνικών κ.ο.κ. Τα σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες που αναπτύσσονται γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκα και είναι το αποτέλεσμα  επίπονων και εξειδικευμένων προσπαθειών στοχεύοντας συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο. Σαν αποτέλεσμα αυτών οι σύγχρονες εταιρείες απαιτούν την ύπαρξη ολοένα και πιο καταρτισμένων στελεχών σε ένα ή περισσότερους τομείς εξειδίκευσης. Σε πολλές περιπτώσεις νέα προϊόντα ή υπηρεσίες είναι αποτέλεσμα συνδυασμού και προσπαθειών σε διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσης. Επομένως η εξειδίκευση σε τεχνολογικό επίπεδο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή πορεία μίας εταιρείας αλλά και των στελεχών που την απαρτίζουν.

Το AthTech έχοντας διαπιστώσει τις σύγχρονες ανάγκες για υψηλού επιπέδου εξειδίκευση έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακού επιπέδου σε τεχνολογίες πληροφορίας και τηλεπικοινωνιών το οποίο παρέχει στοχευμένη και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση με σκοπό τη δημιουργία επαγγελματιών οι οποίοι στο μέλλον θα στελεχώσουν και θα συμβάλλουν στην επιτυχή πορεία εταιρειών σε τομείς αιχμής.

H Πληροφορική είναι μία συναρπαστική, ενδιαφέρουσα και δυναμική επιστήμη. Η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και η ραγδαία βελτίωση των υπολογιστών την αναπτύσσουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με αποτέλεσμα συνεχώς να αλλάζει και να διευρύνεται. Οι φοιτητές του Athens Tech, διερευνούν τα θεωρητικά θεμέλια του τομέα της Πληροφορικής, κατανοούν σε βάθος τις αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε πραγματικά έργα, και αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν στο μέλλον τον εκπληκτικό ρυθμό αλλαγών που χαρακτηρίζουν την επιστήμη αυτή, και να ανταπεξέλθουν άμεσα και με απόλυτη επιτυχία στην ανάγκη για νέες προτάσεις και πρακτική εφαρμογή των σπουδών τους!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα