Οι μεγάλες απάτες με τον ΕΦΚΑ

Οι μεγάλες απάτες με τον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ-Μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από την 1η Αυγούστου.Στη φωτογραφία στιγμιότυπο απο την τουριστική κίνηση σε εστιατόρια και ταβέρνες στη Κέρκυρα, Πέμπτη 1 Αυγ. 2013. (EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Πίσω από την μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων που χρωστούν λίγα, κρύβεται ο... λόφος των λίγων που χρωστούν πολλά

Του Γιάννη Φώσκολου

Είναι μια μικρή ομάδα, αλλά με μεγάλα χρέη και ακόμη μεγαλύτερη… φαντασία. Τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν συστηματικά τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν όριο. Για κάθε νομικό εργαλείο που νομοθετείται με στόχο να τους στριμώξει εφευρίσκουν ένα νέο “τερτίπι” για να ξεγλιστρήσουν. Δεν το πετυχαίνουν πάντα. Η “τσιμπίδα” του κράτους συχνά τους συλλαμβάνει. Τρώνε πρόστιμα, κατασχέσεις, αλλά ορισμένοι συνεχίζουν απτόητοι. Βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους, “απειλούν” με απώλειες θέσεων εργασίας και βρίσκουν νέα κόλπα για να επιζούν. Είναι αυτοί που ονομάζουμε “στρατηγικοί κακοπληρωτές”. Οι κατά σύστημα μπαταχτσήδες που φεσώνουν τα Ταμεία κατά εκατομμύρια ευρώ.

Πίσω από την μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων που χρωστούν λίγα, δημιούργησαν τα χρέη τους ή “πνίγηκαν” από αυτά στους δύσκολους καιρούς της κρίσης και προσπαθούν με κάθε νόμιμο μέσο να ξελασπώσουν, κρύβεται ο… λόφος των λίγων που χρωστούν πολλά. Αχυράνθρωποι, υπερήλικες χωρίς περιουσιακά στοιχεία και άδειοι τραπεζικοί λογαριασμοί βρίσκονται συνήθως πίσω από επιτήδειους που δηλώνουν τους εργαζομένους τους αλλά “ξεχνούν” να καταβάλλουν τα νόμιμα για τις ασφαλιστικές εισφορές, φεσώνοντας τα Ταμεία και στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό. Εις βάρος τους κινούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες : ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε τραπεζικές καταθέσεις, κατασχέσεις, αναστολή δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ, ποινικές και αυτόφωρες διαδικασίες.

Το ηλεκτρονικό μάτι του ΚΕΑΟ

Σε πλήρη λειτουργία είναι – μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση – και το “ηλεκτρονικό μάτι” του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που σαρώνει τις “ύποπτες” κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών μεγαλοοφειλετών για να στοιχειοθετεί παραβατικές συμπεριφορές και να τις στέλνει “πακέτο” στον εισαγγελέα. “Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή απέναντι σε φαινόμενα στρατηγικών κακοπληρωτών, απέναντι σε όσους αποδεδειγμένα μπορούν αλλά δεν πληρώνουν και μέσω της εισφοροδιαφυγής υπονομεύουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης”, διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν πως όσοι χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ έχουν διορία ως τις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση. Διαφορετικά το ΚΕΑΟ θα προχωρήσει από κοινού με την ΑΑΔΕ στη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Το “ΕΘΝΟΣ” συνέλεξε μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις από στρατηγικούς μπαταχτσήδες που κατεργάζονται τα πάντα για να γλιτώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο χορός των εκατομμυρίων

Γνωστή επωνυμία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορεία ειδών ζαχαροπλαστικής καθώς και στην παροχή υπηρεσιών γευμάτων από εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης (fast food) έχει δημιουργήσει οφειλές άνω των 25.000.000€ από το 1988, με τη λειτουργία διαφόρων εταιρειών. Ως υπεύθυνοι στις εμπλεκόμενες εταιρείες εμφανίζονται κυρίως ένα άτομο υπερήλικο (άνω των 85 ετών σήμερα) χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, καθώς και άλλα πρόσωπα πρώην εργαζόμενοι των επιχειρήσεων χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Τα αναγκαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος των εταιρειών διαχρονικά δεν έχουν αποφέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι  παρόλη τη  γενίκευση των πληρωμών μέσω  καρτών οι κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών δεν αποφέρουν αποτελέσματα.

Μεγάλη αλυσίδα στο χώρο της αρτοποιίας  στην Αθήνα έχει δημιουργήσει οφειλή από το 2011 άνω των 2.5εκατ. €

Μεγάλη αλυσίδα στο χώρο της αρτοποιίας  στην Αθήνα έχει δημιουργήσει οφειλή από το 2011 άνω των 2.500.000 € και συνεχίζει να δημιουργεί. Δραστηριοποιείται με διάφορες εταιρείες  που δεν έχουν  κανένα περιουσιακό στοιχείο. Ως υπεύθυνη εμφανίζεται  υπερήλικη στενή συγγενής του αρχικού ιδρυτή της εταιρείας. Περιουσιακά στοιχεία δεν υπάρχουν και ούτε χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς…

Ξενοδοχειακή οικογενειακή επιχείρηση σε μεγάλο νησί του Αιγαίου έχει δημιουργήσει οφειλή με δύο εταιρείες  άνω των 8.000.000 € από το 1992 μέχρι και το 2016. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο των εταιρειών όσο και των υπευθύνων τους έχουν βρεθεί και κατασχεθεί πενιχρά ποσά. Τα τελευταία χρόνια πληρώνοντας κατά καιρούς μικροποσά και βάζοντας μπροστά τους εργαζόμενους σε κάθε κρίσιμη στιγμή – χρησιμοποιούν την ανάγκη ασφαλιστικής τακτοποίησής τους – πετυχαίνουν παραλαβή ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο. Με διάφορους “απίθανους” τρόπους πετυχαίνουν να μην πραγματοποιείται και διαρκώς να αναβάλλεται ο εκπλειστηριασμός του ξενοδοχείου το οποίο είναι κατασχεμένο.

Νεαρός αχυράνθρωπος ιδρύει 5 εταιρείες, η πλειοψηφία με δραστηριότητα εστιατόρια, από το 2013 και μετά σε Αττική και επαρχία. Δεν καταβάλλει καθόλου εισφορές, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν οφειλές περίπου 230.000€, παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, που είχαν πενιχρά αποτελέσματα (άδειοι λογαριασμοί κλπ).

Αναστολή δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ

Στις εταιρείες αυτές έγινε αναστολή της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου, προκειμένου να ελεγχθεί η λειτουργία τους και τα στοιχεία του υπευθύνου. Ο παραπάνω αχυράνθρωπος δεν εμφανίζεται καν στο ΙΚΑ και στη συνέχεια στις διευθύνσεις των περισσοτέρων από τις συγκεκριμένες εταιρείες ιδρύονται νέες  εταιρείες με άλλο υπεύθυνο, με την ίδια δραστηριότητα, με προσωπικό που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις αρχικές εταιρείες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο υπεύθυνος των νέων εταιρειών έχει ιδρύσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα συνολικά 7 εταιρείες. Καμία από αυτές δεν έχει καταβάλλει  εισφορές, με αποτέλεσμα σε ελάχιστους μήνες να συσσωρευτούν οφειλές περίπου 73.000€, καθώς και σε αυτή την περίπτωση τα αναγκαστικά μέτρα δεν απέφεραν αποτελέσματα.

Ατομική επιχείρηση στο χώρο της εστίασης σε μεγάλη πόλη της Βορείου Ελλάδας έχει δημιουργήσει οφειλή που υπερβαίνει το 1.000.000 € για την περίοδο 2003 – 2015

Ατομική επιχείρηση στο χώρο της εστίασης σε μεγάλη πόλη της Βορείου Ελλάδας έχει δημιουργήσει οφειλή που υπερβαίνει το 1.000.000 € για την περίοδο 2003 – 2015, παρόλο που εμφανίζει μικρό αριθμό προσωπικού σε σχέση με τον κύκλο των εργασιών της. Η ίδια επιχείρηση, ενώ εμφανίζει τα τελευταία χρόνια σε ετήσια βάση ακαθάριστα έσοδα πάνω από 1.000.000 ευρώ και καθαρά κέρδη περίπου 180.000 με 190.000 ευρώ, δεν έχει καταβάλει ποτέ ασφαλιστικές εισφορές για το προσωπικό που απασχολεί. Επιπλέον ο επιχειρηματίας εμφανίζεται χωρίς τραπεζικές καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης να είναι ουσιαστικά άνευ αποτελέσματος.  

Ταξιδιωτικό πρακτορείο στην Αθήνα, έχει από το 2011 δημιουργήσει 3.500.000 € οφειλές στο ΙΚΑ και συνεχίζει να δημιουργεί νέες. Οι υπεύθυνοι δραστηριοποιούνται σε πολλές εταιρείες , τις οφειλές δημιούργησαν με 2 εταιρείες, η μία έχει υπεύθυνο υπερήλικα 80 ετών και η άλλη μέλος της οικογένειας του προηγούμενου.  Και οι δύο εταιρείες δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία. Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τόσο των εταιρειών όσο και των υπευθύνων έχουν αποδώσει πενιχρά αποτελέσματα. Έχουν κατασχεθεί κάποια ακίνητα των υπευθύνων η αξία των οποίων είναι πολύ μικρή σε σχέση με την οφειλή.

Σε μεγάλο νησί, μέλη της ίδιας οικογένειας δραστηριοποιούνται από την δεκαετία του 1990 στον χώρο της εστίασης με τη δημιουργία διαφόρων εταιρειών (περίπου 10). Στο πλαίσιο κάποιας ιδιόμορφης… παράδοσης έχουν δημιουργήσει οφειλές άνω των 3.000.000€ που ανάγονται στο χρονικό διάστημα από το 1995 μέχρι σήμερα. Σήμερα φαίνεται να είναι σε λειτουργία τρεις από αυτές τις εταιρείες. Σε όλα αυτά τα έτη έχουν καταβάλλει αποσπασματικά  τρέχουσες εισφορές και μικρό ποσό καθυστερούμενων.

Τα αναγκαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος των εταιρειών διαχρονικά δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Έχουν εισπραχθεί μικροποσά από κατασχέσεις  τραπεζικών λογαριασμών. Στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να υποβάλλουν ΑΠΔ επεβλήθη το μέτρο της αναστολής της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου. Μετά από αυτό οι εργοδότες , προκειμένου να παραληφθούν οι ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο , κατέβαλαν ένα  μεγάλο μέρος των τρεχουσών εισφορών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα