Οι Θεσμοί ζήτησαν μείωση των επικουρικών συντάξεων ‘εδώ και τώρα’

Οι Θεσμοί ζήτησαν μείωση των επικουρικών συντάξεων ‘εδώ και τώρα’
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech at a parliamentary committee of SYRIZA about refugee crisis, in Athes, Greece on March 6, 2016. / , 6 2016. SOOC

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις «εδώ και τώρα» φαίνεται πως ζήτησαν οι επικεφαλής των θεσμών, στην χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο

Μπορεί η ελληνική πλευρά να οριοθέτησε την διαπραγμάτευση μέσω τεσσάρων θεματικών ενοτήτων, με τις τρεις πρώτες να είναι η  εθνική σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο επανυπολογισμός των συντάξεων (προσωπική διαφορά) και οι βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, όμως η τέταρτη, δηλαδή οι επικουρικές συντάξεις είναι το κρίσιμο σημείο.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, όσο και αν η ελληνική πλευρά προσπαθεί να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις, εκτιμώντας ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τις άλλες τρεις κατηγορίες και μετά θα συζητηθεί το θέμα των επικουρικών, το δια ταύτα δεν αλλάζει: Οι επικουρικές μπαίνουν και επίσημα στο «κάδρο» των περικοπών. Παράλληλα, οι δανειστές επιμένουν για διασύνδεση εισφορών και παροχών, κάτι που μεταφράζεται σε έμμεση πίεση για μείωση συντάξεων. Επίσης, εντοπίζεται πρόβλημα ποσοστικοποίησης της ελληνικής πρότασης, κάτι που πρέπει να λυθεί γρήγορα για να μην βγει κάποιος «παπάς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές, φαίνεται να δέχονται την αρχική δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ ευρώ, αλλά διαπιστώνουν επίσης, ότι τα νούμερα «δεν βγαίνουν». Αναφορικά με τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος, εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει τον Μάιο, ενώ επιβεβαίωσε ότι το μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις.

Στο σκέλος της εθνικής σύνταξης, η σύνδεση εισφορών με τις παροχές, προφανώς και επηρεάζει τους αγρότες που θα βγουν στη σύνταξη τα επόμενα έτη. Εάν τελικά επιμείνουν οι δανειστές στην απαίτησή τους, αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη που θα λάβουν τελικά, πολλοί αγρότες, θα είναι αισθητά μικρότερη από τα 384 ευρώ, που αποτελεί το όριο της εθνικής σύνταξης, σήμερα.

Το ζήτημα των ενδεχόμενων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις συνδέεται ευθέως με το σκέλος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, γεγονός που δείχνει ότι οι δανειστές δεν πείθονται αναφορικά με την αποδοτικότητα του συγκεκριμένου μέτρου. Σε κάθε περίπτωση, στην επικίνδυνη ζώνη των περικοπών βρίσκονται οι επικουρικές άνω των 170 ευρώ.

Επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών ορίστηκε για τις 11:30 το πρωί του Σαββάτου. Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι δανειστές θα παραμείνουν στη χώρα, τουλάχιστον έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις. Επιθυμία του υπουργείου Εργασίας είναι να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση, πρέπει να δοθεί από Eurogroup.

Διαβάστε ακόμη στα  dikaiologitika.gr:

Η οικονομία στον… εξαερισμό «μολύνει» το Μετρό

Ξεκινάει η Κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ με 5.000 προσλήψεις και 200 ευρώ επίδομα μετεγκατάστασης
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα