Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι ανασφάλιστοι

Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι ανασφάλιστοι
ΤΡΙΚΑΛ Α - ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ Δυο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο κτίριο του ΙΚΑ στα Τρίκαλα το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιουνίου 2012 και με την απειλή καλάσνικοφ πήραν ότι χρήματα υπήρχαν στο ταμείο (15.000 - 20.000 ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπαλλήλων). Η ληστεία (στον 3ο όροφο του κτιρίου) σημειώθηκε όταν στο κτίριο βρίσκονταν όλοι οι υπάλληλοι και πολλοί ασφαλισμένοι οι οποίοι περίμεναν είτε να εξεταστούν, είτε να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες ανέβηκαν με γρήγορο βήμα μέχρι το ταμείο, έβαλαν τις κουκούλες στην είσοδο του ορόφου και ο ένας απείλησε τον ταμία και ο άλλος τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Φεύγοντας έβγαλαν τις... κουκούλες, χαιρέτησαν κόσμο που περίμενε και έφυγαν. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) Eurokinissi

Τη μαύρη πλευρά της εν ελλάδι εργασίας κατέγραψαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών εργασίας του ΙΚΑ. Από 6.678 εργαζόμενους οι 2.987 ήταν ανασφάλιστοι

Το ότι η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει δεν είναι κάτι άγνωστο. Η αληθινή της διάσταση δεν ήταν γνωστή.

Οι έλεγχοι όμως τους οποίους πραγματοποίησαν στην περιφέρεια, τους χειμερινούς μήνες, τα κλιμάκια των επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ δείχνουν πλήρως το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Απριλίου, ελέγχθηκαν 1.920 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν 6.678 εργαζόμενοι. Από αυτούς οι 2.987 ήταν ανασφάλιστοι.

Ελέγχθηκαν επιχειρήσεις σε πολλές πόλεις της επαρχίας, όπως στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Αμαλιάδα, την Πάτρα, την Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Λαμία, το Ναύπλιο, το Άργος, την Κόρινθο, την Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο), στην Λακωνία, στη Σπάρτη, το Γύθειο και τους Μολάους. Ακόμη, στη Θήβα, τη Λειβαδιά, την Ιτέα, την Άμφισσα, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Αμφιλοχία, τη Ρόδο, την Κατερίνη και τη Βέροια.

Καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 45%.

Στην Πάτρα, για παράδειγμα, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Απρίλιο, ελέγχθηκαν 172 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούσαν 761 εργαζομένους, από τους οποίους οι 312 ήταν ανασφάλιστοι.

Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο της Κρήτης ελέγχθηκαν, τον Ιανουάριο, 142 επιχειρήσεις με 595 εργαζόμενους και καταγράφηκαν 270 ανασφάλιστοι.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα ποσοστά που καταγράφονται μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά, ωστόσο, και αυτό είναι εντελώς δυσάρεστο, δεν εκφράζουν την πραγματική εικόνα της αδήλωτης εργασίας, εξαιτίας του μικρού αριθμού των ελεγκτών της υπηρεσίας.

Ελέγχονται λοιπόν κυρίως κλάδοι επιχειρήσεων όπου παρατηρείται εισφοροδιαφυγή (βιοτεχνίες, εργαστήρια, εστίαση, διασκέδαση, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις, αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, εταιρίες φύλαξης και καθαριότητας κλπ).

Ελέγχονται επίσης επιχειρήσεις, τις οποίες τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΙΚΑ εντοπίζουν ως ύποπτες για εισφοροδιαφυγή ή για τις οποίες έχει προηγηθεί καταγγελία.

Η Ε.ΥΠ.Ε.Α, που αποτελεί το κύριο ελεγκτικό όργανο του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, διαθέτει μόνο 25 ελεγκτές πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 18 βρίσκονται στην Αττική.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΙΚΑ έχουν επισημάνει ότι, αν και σύμφωνα με τον νόμο οι ελεγκτές εργάζονται όλο το 24ωρο και τις αργίες, ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να ελεγχθεί το σύνολο των 400.000 ενεργών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ε.ΥΠ.Ε.Α για το 2012, η αδήλωτη εργασία έχει φθάσει το 36% ενώ το 42% των ανασφάλιστων που καταγράφονται είναι αλλοδαποί, που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Για τον λόγο αυτόν, στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η ΕΛΑΣ.

Αντίστοιχες είναι και οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι μόνο το ΙΚΑ θα έχει φέτος απώλειες 6,5 δισ. ευρώ από την ανασφάλιστη εργασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα