Τι αλλάζει στο εργασιακό τοπίο της χώρας

Τι αλλάζει στο εργασιακό τοπίο της χώρας
Thessaloniki, Greece on March 14, 2015. / , 14 2015. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μόνο 14 συλλογικές συμβάσεις σε ισχύ. Οι συλλογικές συμβάσεις παραχωρούν τη θέση τους σε ατομικές συμφωνίες με τις ανάλογες συμπιέσεις των μισθών

Μόλις 14 είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα, που παραμένουν ακόμα «ζωντανές». Τα τελευταία χρόνια, έχουν υποχωρήσει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, παραχωρώντας τη θέση τους σε ατομικές συμφωνίες, με τις ανάλογες συνέπειες στις πιέσεις που έχουν υποστεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

Από τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας όπως δημοσιεύουν τα dikaiologitika.gr, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν δύο συμβάσεις, των ηλεκτροτεχνιτών ξενοδοχείων και των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης, που λήγουν στα τέλη Μαϊου και μπαίνουν σε διαδικασία τρίμηνης μετενέργειας. Επίσης, άλλη μία σύμβαση αυτή του κλάδου μετάλλου, βρίσκεται ήδη σε φάση διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως να έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε εργοδότες (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΟΘΕΑΜΜ, ΠΟΘΑΣ) και εργαζόμενους (ΠΟΕΜ). Από τις υπόλοιπες «ζωντανές» συλλογικές συμβάσεις, η συντριπτική πλειονότητά τους ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Υπάρχουν όμως και δύο συμβάσεις, που έχουν συναφθεί με χρονικό ορίζοντα ισχύος, το τέλος του 2018 (ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Χανίων και Ρόδου).

 

Σε κάθε περίπτωση, προβληματίζει το γεγονός ότι το 2008, δηλαδή προ κρίσης, ήταν 161 οι κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας που παρέμεναν ενεργές και κάλυπταν σχεδόν το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σήμερα, μετά την κατάρρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διαπιστώνεται στον ιδιωτικό τομέα, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος συμπεραίνει στην πρόσφατη έκθεσή της, ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί 10 – 40%, την τελευταία τριετία. Πρόκειται για το ίδιο χρονικό διάστημα που οι μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία, αυξήθηκαν σημαντικά, φτάνοντας σήμερα να καλύπτουν σχεδόν το 50% των συμβάσεων εργασίας στην επικράτεια.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο ΕΝΦΙΑ – Αναλυτικοί πίνακες

Τα κριτήρια για το νέο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που γίνεται «Κοινωνικό»

Φωτο: sooc.gr
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα