Έτοιμος να υπογράψει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Τραμπ – Εξαιρεί Καναδά και Μεξικό

Έτοιμος να υπογράψει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Τραμπ – Εξαιρεί Καναδά και Μεξικό
President Donald Trump arrives at Palm Beach International Airport in West Palm Beach, Fla., Friday, March 2, 2018. (AP Photo/Andrew Harnik) ap

Συνθήκες... παγκόσμιου εμπορικού πολέμου δημιουργεί η επιμονή του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, από την οποία φαίνεται ότι θα εξαιρέσει προσωρινά τις δύο γειτονικές χώρες των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει έγγραφο με το οποίο θα επιβληθούν δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο σε επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο στις 15:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) σήμερα, δήλωσε πηγή ενήμερη σχετικά με τις προθέσεις της αμερικανικής προεδρίας.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε ότι είναι πιθανό να εξαιρεθούν από τους δασμούς Καναδάς και Μεξικό, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει αποκλειστεί με βάση τις δηλώσεις των αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Posst, o Τραμπ σχεδιάζει να προσφέρει στον Καναδά και στο Μεξικό προσωρινή εξαίρεση από τους νέους δασμούς. Η πρόταση αυτή, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα εξαιρεθούν από τους δασμούς για τριάντα ημέρες, διευκρινίζει η Post επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, το εάν η εξαίρεση αυτή θα παραταθεί θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με αντίποινα προειδοποιεί το Πεκίνο

 Το Πεκίνο «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» εάν βρεθεί αντιμέτωπο με αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις, διεμήνυσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, καθιστώντας σαφές πως η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ αν επιβληθούν υψηλοί δασμοί στα προϊόντα που εξάγουν οι κινεζικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου.

«Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, όσοι καταφεύγουν στον εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο», έκρινε ο Ουάνγκ. Η συνταγή αυτή δεν σημαίνει μόνο ότι «τιμωρούν άλλους», αλλά και ότι ταυτόχρονα «τιμωρούν τους εαυτούς τους», συμπλήρωσε ο Ουάνγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της ολομέλειας της κινεζικής λαϊκής εθνοσυνέλευσης.

Ο εμπορικός πόλεμος θα ζημιώσει τους πάντες, διατράνωσε ο Ουάνγκ και διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο δεν έχει πρόθεση να πάρει τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά κι ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν χρειάζεται να συμπεριφέρονται σαν αντίπαλοι, αλλά να προσπαθούν να συνεργάζονται ως εταίροι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα