Eurobank: Στην πρώτη πεντάδα των διεθνών παικτών στις αγορές εκτός Ελλάδος

Eurobank: Στην πρώτη πεντάδα των διεθνών παικτών στις αγορές εκτός Ελλάδος
Λίλυ Σπυροπούλου

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγορές του εξωτερικού διεκδικεί η Eurobank, μοναδική πλέον διεθνής ελληνική τράπεζα. Το προφίλ και το σκεπτικό της διεθνούς παρουσίας της

Με βάση την Κύπρο, η Eurobank κινεί τα νήματα της διεθνούς παρουσίας της, παραμένοντας πλέον επί της ουσίας, η μοναδική διεθνής ελληνική τράπεζα, από τη στιγμή που η Εθνική και η Πειραιώς έχουν μνημονιακή υποχρέωση να μηδενίσουν την παρουσία του εξωτερικού και αφού η Alpha Bank, λόγω δικής της στρατηγικής, περιορίζει τις εκτός συνόρων δραστηριότητες.

Ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης και της ύφεσης, η Eurobank, έχοντας στρατηγικά πάντα αποχαιρετίσει κάποιες αγορές, κατάφερε η συμβολή των εργασιών εξωτερικού να είναι ήδη στο 50%, αποφέροντας ετησίως, περίπου 200 εκατ. ευρώ στον Όμιλο (αυτός είναι ο στόχος).

Παραμένοντας σε αγορές που είναι σαφώς στην πρώτη πεντάδα, η Eurobank  ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, εξετάζοντας κάθε ενδιαφέρουσα περίπτωση εκτός Ελλάδος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Σταύρος Ιωάννου. Εξάλλου, έχοντας ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως το Δεκέμβριο του 2015, με ιδιωτικά κεφάλαια, μπορεί να διατηρήσει ουσιαστική διεθνή παρουσία, με σημαντική συμβολή στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου.

Περιγράφοντας το στίγμα της διεθνούς  της παρουσίας, ο κ. Σ. Ιωάννου, διευκρίνισε ότι η η συνεχιζόμενη κερδοφορία των Τραπεζών του Ομίλου στο εξωτερικό και το ισχυρό αποτύπωμα του στις ξένες αγορές, δεν είναι ένα συγκυριακό αποτέλεσμα. Είναι προϊόν μιας μακροχρόνιας στρατηγικής της Τράπεζας που θέτει συγκεκριμένους στόχους και τους πετυχαίνει, ενισχύοντας συνολικά τη δυναμική του Ομίλου και θωρακίζοντάς την, ακόμη και υπό τις πλέον  αντίξοες συνθήκες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για την 3ετία 2018 – 2020 ο Όμιλος προβλέπει ενίσχυση της κερδοφορίας στις αγορές που δραστηριοποιείται και σκοπεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των λειτουργιών του στο εξωτερικό.

Άλλωστε, η κερδοφορία που παρουσιάζουν οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου είναι πολύ σημαντική και ενέχει αξιόλογη δυναμική, όπως αυτό αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα 9μήνου.

Ταυτόχρονα εξελίσσονται σχέδια αναδιάρθρωσης στις θυγατρικές του Ομίλου, με απλοποίηση των δομών και των διαδικασιών, δίνοντας έμφαση στις καθαρά τραπεζικές λειτουργίες.

Ο Όμιλος δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση και συνετή διαχείριση της πλεονάζουσας ρευστότητας, στη συνετή ανάληψη και διαχείριση των κινδύνων, τη σωστή ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου και ασφαλώς στη διαχρονική αύξηση των εισοδημάτων και των κερδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank διατηρεί στρατηγικές και κερδοφόρες τραπεζικές παρουσίες στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και σε 5 χώρες (Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο).

Με την αποεπένδυση από τις θυγατρικές στη Ρουμανία, η Τράπεζα, εκπληρώνοντας πλήρως τη σχετική δέσμευσή της για μείωση του ενεργητικού της στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης στη βάση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από μια συναλλαγή, κεφαλαιακά θετική, για την Τράπεζα, εστιάζει στην ανάπτυξη των εργασιών της στις υπόλοιπες χώρες που διατηρεί παρουσία.

Έτσι, η διοίκηση προσδοκά ότι η  Eurobank θα είναι και στο μέλλον, μια διεθνής ελληνική τράπεζα με στρατηγική παρουσία σε Βουλγαρία και Κύπρο και με σημαντική παρουσία στο Λουξεμβούργο και τη Σερβία.

Από πλευράς του, ο Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων Ομίλου Eurobank & Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Cyprus, κ. Μιχάλης Λούης, αναφέρθηκε στους τρόπους και τα μέσα με τα οποία ο Ομιλος δραστηριοποιείται στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, εξαίροντας τη σημασία της τεχνολογίας , των επενδύσεων, αλλά και του  design thinking, μιας προσέγγισης αντίθετης με τα σημερινά ειωθότα, κατά την οποία η Τράπεζα σχεδιάζει το προϊόν που επιθυμεί και έχει ανάγκη ο πελάτης.

‘Προτεραιότητες – Κλειδιά’ της Eurobank

  1. Η παρουσία της Eurobank στο εξωτερικό «πατάει» σε στέρεο έδαφος με θεμελιώδη χαρακτηριστικά την αναπτυξιακή προοπτική και τη δυναμική αυξανόμενης οργανικής κερδοφορίας. Οι δύο αυτοί πυλώνες, σε συνδυασμό με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από την ψηφιοποίηση, συνθέτουν μια δυναμική πλατφόρμα για τις δραστηριότητες της Τράπεζας στο εξωτερικό.
  2. Οι οικονομίες που λειτουργεί αναπτύσσονται με σημαντικούς, θετικούς ρυθμούς και η Eurobank είναι στο προσκήνιο των εξελίξεων. Η στρατηγική της Τράπεζας στοχεύει επίσης και στην ενίσχυση της συνεργασίας της με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων, παρέχοντας τους ένα φιλικό και γνώριμο περιβάλλον συνεργασίας και υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες. 
  3. Ο Όμιλος διατηρεί στρατηγικές θέσεις σε μια αναπτυσσόμενη οικονομική περιοχή με αναπτυξιακή προοπτική στην οποία σκοπεύει να διατηρήσει και να επεκτείνει τη δραστηριότητα του.
  4. Για όλες τις τοποθετήσεις της ο βασικός άξονας της φιλοσοφίας της Eurobank είναι η πελατοκεντρικότητα και η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών της. Για το σκοπό αυτό επενδύει διαρκώς σε νέα καινοτόμα προϊόντα και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών.

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα