Eurogroup: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ‘πράσινο φως’ για την επόμενη δόση

Eurogroup: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ‘πράσινο φως’ για την επόμενη δόση
Φωτό αρχείου Eurokinissi

Τι αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης που διέρρευσε στις Βρυξέλλες για τα προαπαιτούμενα που έχουν υλοποιηθεί

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης που έχει διαρρεύσει στις Βρυξέλλες, 108 από τα 110 προαπαιτούμενα που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup Φεβρουαρίου έχουν υλοποιηθεί. Παρόλο που η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει συγκεκριμένες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα, αυτά «αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες» αφού δεν «επαφίενται στην διακριτική ευχέρεια των ελληνικών Αρχών».

Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θέματα που περισσότερο ως «τεχνικά» χαρακτηρίζονται από τους θεσμούς.

Για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η έκθεση αναφέρει πως «σημειώθηκε σταδιακή πρόοδος, όσον αφορά την δημοσιοποίησή τους. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος, δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα». Σημειώνεται ότι «η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια» και για το λόγο αυτό χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά των πλειστηριασμών «ώστε να δημιουργηθεί συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας».

ΥπΟικ: Αξιολόγηση και χρέος στο σημερινό Eurogroup

Όπως ανέφεραν πηγές του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών στο ΑΠΕ, στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018.

Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.

Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα