Eurogroup: Βαλίτσες για Ελλάδα ετοιμάζουν οι δανειστές

Eurogroup: Βαλίτσες για Ελλάδα ετοιμάζουν οι δανειστές
Συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015,για την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Ενδεχομένως και την Τρίτη θα βρίσκονται Αθήνα. Προσεχώς και… αορίστως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Τα μηνύματα των Ευρωπαίων στην κυβέρνηση και η «απάντηση» Τσακαλώτου

Το πράσινο φως για την επιστροφή των δανειστών στην Ελλάδα άναψε, όπως αναμενόταν, το Eurogroup της Δευτέρας, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιθυμούν την «επανεκκίνηση» της διαπραγμάτευσης, αλλά και μια θετική έκβασή της.

«Οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ενδεχομένως και αύριο Τρίτη» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως εξήγησε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το Eurogroup έχει εντοπίσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν και συγκεκριμένα κενά που πρέπει να καλυφθούν.

Κατά τον πρόεδρο του Eurogroup, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάστηκε η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος, η οποία, όπως σημείωσε, είναι «αρκετή για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση». Πρέπει ωστόσο διεμήνυσε να γίνει περισσότερη δουλειά, ώστε να τηρηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

«Κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μετά θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους», διεμήνυσε ο Ντάισελμπλουμ. «Στο προσεχές μέλλον θα συζητηθεί το θέμα του χρέους», συμπλήρωσε.

Θετική χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την απόφαση για επιστροφή των δανειστών – ακόμη κι από αύριο στην Αθήνα – ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί. Κατέστησε ωστόσο σαφές πως πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, τα οποία δεν είναι άλλα από: το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε την έναρξη συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προσεχώς. Κληθείς να προβλέψει το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο Μοσκοβισί εξήγησε πως «δεν επιθυμώ να προβλέπω το μέλλον. Δεν έχω πέσει έξω στο πρόγραμμα και τα χρονοδιαγράμματα. Θα τα καταφέρουμε πριν το Πάσχα (1η Μαΐου)».

«Να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση γιατί στενεύουν τα περιθώρια ρευστότητας», σημείωσε, λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση του Eurogroup που ο επικεφαλής του ESM κάνει ειδική μνεία στον κίνδυνο εξάντλησης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τσακαλώτος: Επιστρέφει παρά τις διαφορές το ΔΝΤ

«Οι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση» τόνισε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους δανειστές.

Όπως εξήγησε «είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές».

Συνεπώς, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα