Eurogroup: Ξεκίνησε η διαδικασία διαδοχής του Ντάισελμπλουμ

Eurogroup: Ξεκίνησε η διαδικασία διαδοχής του Ντάισελμπλουμ
Γερούν Ντάισελμπλουμ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Οι διαδικασίες διαδοχής του προέδρου του Eurogroup άνοιξαν το βράδυ της Πέμπτης με την επίσημη ανακοίνωση στο Site του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν περιθώριο ως τις 30 Νοεμβρίου να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους. Η ψηφοφορία θα γίνει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Είναι μια επιστολή που υπογράφεται υπηρεσιακά από την αρμόδια διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε αυτήν περιγράφεται πλήρως η διαδικασία. Ο τρόπος υποβολής των προτάσεων των υποψηφίων θα είναι μέσω επιστολής κινήτρων (motivation letter) προς τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών του Συμβουλίου Garsten Pillath (που υπογράφει και την επιστολή) και τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group. Στις 12 το μεσημέρι της 30ης Νοεμβρίου, το χρονικό περιθώριο θα λήξει. Την ίδια μέρα, θα ενημερωθούν και τα μέλη του Euro Working Group, ενώ την 1η Δεκεμβρίου, τα ονόματα θα γνωστοποιηθούν στον Τύπο.

Στις 4 Δεκεμβρίου, η διαδικασία θα είναι μυστική, κάθε χώρα θα έχει μία ψήφο. Η εκλογή του νέου προέδρου απαιτεί πλειοψηφία. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει με την πρώτη φορά, τότε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει τον καθένα προσωπικά από τους υποψηφίους και μόνο αυτούς για τις ψήφους που συγκέντρωσαν. Εκείνοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή αν αποσύρονται από τη διαδικασία. Όπως αναφέρεται, η ψηφοφορία μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι

Λόγω της «ανισορροπίας» υπάρχει σήμερα στο προεδρείο των ευρωπαϊκών θεσμών, προβάδισμα στη διαδικασία αναμένεται να έχουν οι σοσιαλιστές υποψήφιοι.

Σήμερα, οι πρόεδροι των τριών σημαντικότερων θεσμικών οργάνων προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δηλαδή είναι χριστιανοδημοκράτες. Πρόκειται για τους Αντόνιο Ταγιάνι (Ευρωβουλή), Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν). Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο ο επόμενος πρόεδρος του Εurogroup να προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο.

Ο πρώτος που είχε ακουστεί ήταν ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ. Ωστόσο η υποψηφιότητά του φαίνεται να… υποχωρεί λόγω του γεγονότος ότι οι Γάλλοι εκτιμούν ότι μπορούν να «χτυπήσουν» καλύτερη θέση σύντομα –βλέπε ΕΚΤ ή ακόμη και Κομισιόν το 2019.

Ο Πέτερ Καζεμίρ από την Σλοβακία, που οι «κακές γλώσσες» τον θεωρούσαν ως… δορυφόρο του Σόιμπλε, δεν υποστηρίζει καμία χώρα του Νότου.

Ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας είναι μία ακόμη πιθανή υποψηφιότητα. Αλλά δεν τον υποστηρίζουν ιδιαίτερα οι χώρες του βορρά.

Ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος είναι πάντα «μία λύση ανάγκης» όπως λένε αλλά είναι του Λαϊκού Κόμματος επίσης

Αουτσάντερ θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, που το μόνο «μειονέκτημά» του είναι ότι είναι Λουξεμβούργιος, όπως και ο Πρόεδρος Γιούνκερ…

Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα της Λετονής υπουργού Οικονομικών Ντάνας Οζόλα.

Για την προεδρία του Eurogroup είχε ακουστεί και το όνομα του Πιερ Μοσκοβισί, καθώς δεν είναι απαραίτητο ο Πρόεδρος να είναι και υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο Γιούνκερ θα τον αφήσει να φύγει από την Κομισιόν, ενώ και οι Γερμανοί δεν τον θέλουν γιατί τον θεωρούν ιδιαίτερα ελαστικό έναντι των χωρών του Νότου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα