Europolitique: Η ελληνική Προεδρία θα προωθήσει τα θέματα φορολογίας στην ΕΕ

Europolitique: Η ελληνική Προεδρία θα προωθήσει τα θέματα φορολογίας στην ΕΕ
ΑΘΗΝA-ΖΑΠΠΕΙΟ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ // ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΟΖΕ ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Τι σημειώνει το Europolitique για τη συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας στα φορολογικά ζητήματα

Η Ελλάδα «θα εργαστεί ενεργά σε σημαντικά φορολογικά θέματα», αναφέρει το έγγραφο του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας, σύμφωνα με το Europolitique.

Η Αθήνα αποσκοπεί κυρίως στην επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για τη φορολογία των αποταμιεύσεων από το Ecofin στις 18 Φεβρουαρίου, καθώς και να διεξάγει συζήτηση σχετικά με την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών αρχών στο Ecofin στις 6 Μαΐου.

Κατά την επόμενη συνεδρίασή της στις 29 και 30 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναμένεται να εγκρίνει τον ορισμό ενός νέου «διεθνούς προτύπου» όσον αφορά την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών.

Το πρότυπο βασίζεται στο αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα (FATCA), επιβεβαίωσε στις 22 Ιανουαρίου ο διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ, Πασκάλ Σεντ-Αμάν.

Η συζήτηση ωστόσο σε επίπεδο ΕΕ βρίσκεται σε αδιέξοδο, επισημαίνει το δημοσίευμα, εξ ου και η προώθηση του σχεδίου μέσω του ΟΟΣΑ. Το νέο πρότυπο θα πρέπει να εγκριθεί στις 22 ή 23 Φεβρουαρίου από τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών- μελών του G20 που θα συναντηθούν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα