Έξοδος στις αγορές: Οι τράπεζες ετοιμάζουν τα δικά τους ομόλογα

Έξοδος στις αγορές: Οι τράπεζες ετοιμάζουν τα δικά τους ομόλογα

Σε εγρήγορση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί των ελληνικών συστημικών τραπεζών

Σε πλήρη ετοιμότητα οι μηχανισμοί των τραπεζών, για έκδοση δικών τους ομολογιακών εκδόσεων, ευθύς αμέσως το κλίμα δείξει ότι σταθεροποιείται θετικά, μετά την πρώτη, δοκιμαστική, έξοδο της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η αποδοχή του πενταετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου που ήδη ξεκινάει, θα αποτελέσει πρόκριμα για τις εκδόσεις των τραπεζών. Πέραν των αγοραπωλησιών σε repos που ήδη πραγματοποιούνται με καλύτερους όρους από ότι πριν την αξιολόγηση, οι τράπεζες θα μπροούν να αντλήσουν κεφάλαια, εκδίδοντας δικές τους ομολογίες.

Ηδη, έχουν «μετρήσει» τις δυνάμεις τους, σε επαφές που έχουν με ξένους θεσμικούς επενδυτές, τόσο σε μεταξύ τους συναντήσεις, στο πλαίσιο roadshows (παρουσιάσεων στο εξωυτερικό) όσο και στο περιθώριο τηλεδιασκέψεων που γίνονται, με αφιορμή την δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους.

Ενεργώντας εκ των προτέρων, προετοιμάζοντας δηλαδή το έδαφος για όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν σκεφθεί τι και πώς θα πράξουν. Για παράδειγμα, η Alpha Bank που έχει ήδη λάβει την έγκριση της γενικής της συνέλευσης για την έκδοση ομολογιακού ύψους 500 εκατ ευρώ.

Αντίστοιχα προσανατολίζονται και λαμβάνουν τις σχετικές τους αποφάσεις, οι άλλες τρεις συστημικές, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς. Η τελευταία πρόσφατα είχε συναντήσεις με ξένους θεσμικούς σε διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, προκειμένου μάλιστα να τους παρουσιάσει τους στόχους του φιλόδοξου, επιχειρησιακού της σχεδίου agenda 2020.

Τις λεπτομέρειες της έκδοσης του δικού της ομολογιακού δανείου «χτενίζει» η Eurobank, που ήδη έχει διαπιστώσει ένα σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική σκηνή. Λογικό, δε, όταν οι λόγοι που απομάκρυναν τις ελληνικές τράπεζες από τις ξένες χρηματαγορές, δεν αφορούσαν τις ίδιες και τις προοπτικές τους, αλλά το credit και την εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Παράλληλα, τώρα που το κλίμα δεχνει να αλλάζει, η Εθνική σχεδιάζει μεταξύ άλλων, την πλήρη απεξάρτησή της από τον Μηχανσιμό Αντλησης Ρευστότητας (ELA), όπου ήδη άλλωστε διατηρεί μικρή σχέση. Οσο για τα ομόλογα δικής της έκδοσης, είναι προφανώς στα υπ όψιν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα