ΑΑΔΕ: Αφαιρεί εκ των υστέρων το ‘μέρισμα’ για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

ΑΑΔΕ: Αφαιρεί εκ των υστέρων το ‘μέρισμα’ για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

Ποιους αφορά ο εκ των υστέρων επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ. Τι αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Ελέγχων

Σε εκ των υστέρων επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ προχωρά η ΑΑΔΕ σε όσους συνταξιούχους το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ που δόθηκε ως κοινωνικό μέρισμα υπολογίστηκε από λάθος στα εισοδήματα για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων με αποτέλεσμα να χάσουν την έκπτωση του 50%.

Σε ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ τονίζει ότι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση του ν. 4445/2016 δεν έχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, δεν συνιστά εισόδημα. Συνεπώς, δεν συνυπολογίζεται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα για σκοπούς ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Κατά την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2016 τα ποσά της εν λόγω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης απεστάλησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταβολή τους, εντασσόμενα σε κωδικό που αφορά εισοδήματα και επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα τα πληρωτέα ποσά ανά δικαιούχο να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που διενεργήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε.

Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι για την άμεση επίλυση του ζητήματος, ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να μας αποσταλούν εκ νέου ηλεκτρονικά αρχεία, ύστερα από τις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να ακολουθήσει νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, για τους δικαιούχους της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα