Γόρδιος δεσμός για Ελλάδα – δανειστές ο ΦΠΑ. Συμφωνούν στο μοντέλο, διαφωνούν στους συντελεστές

Γόρδιος δεσμός για Ελλάδα – δανειστές ο ΦΠΑ. Συμφωνούν στο μοντέλο, διαφωνούν στους συντελεστές

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητάει τρεις συντελεστές, οι οποίοι να ανέρχονται σε 6%, 11% και 22%

Σε μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης αλλά και σε καθοριστικό παράγοντα για τον ακριβή προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού του 2015 έχει εξελιχθεί το θέμα του ΦΠΑ.

Παρά το γεγονός πως εδώ και αρκετό διάστημα έρχονται στο προσκήνιο πληροφορίες για σύγκλιση θέσεων στο μείζον ζήτημα του ΦΠΑ, η σύγκλιση αυτή επικεντρώνονται αποκλειστικά στον καθορισμό του μοντέλου που θα ακολουθηθεί και όχι στους συντελεστές.

Τις εν λόγω πληροφορίες επιβεβαίωσε την Παρασκευή και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, καθώς, μιλώντας στον Βήμα FM, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι κυβέρνηση και δανειστές έχουν κοινή προσέγγιση στο μοντέλο του ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι δανειστές πιέζουν για τη θέσπιση δύο συντελεστών ΦΠΑ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητάει τρεις συντελεστές, οι οποίοι να ανέρχονται σε 6%, 11% και 22%.Ταυτόχρονα η Αθήνα επιμένει να διατηρηθούν στον χαμηλότερο συντελεστή τα φάρμακα και τα εισιτήρια των θεάτρων, όχι όμως και τα ξενοδοχεία.Για τρόφιμα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ στόχος της Αθήνας είναι να μειωθούν στο 11% και όλα τα υπόλοιπα να ενταχθούν στον ανώτατο συντελεστή.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η πρόταση αυτή μπορεί να αποφέρει έσοδα έως και 900 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα