Μπαίνει τέλος σε φορολογικούς 'παραλογισμούς' με νομοθετική ρύθμιση

Μπαίνει τέλος σε φορολογικούς 'παραλογισμούς' με νομοθετική ρύθμιση

Νομοθετική ρύθμιση ή υπουργική απόφαση θα εκδώσει η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κ. Βαλαβάνη για να διορθώσει τους φορολογικούς «παραλογισμούς» που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους με φόρους ενώ δεν έχουν κανένα εισόδημα το 2014 και έχουν έστω και λίγα λεπτά του ευρώ εισόδημα απο τόκους καταθέσεων

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κ. Βαλαβάνη και έθεσαν τα εξής θέματα:

Το ζήτημα της ενεργοποίησης των τεκμηρίων για όσους δεν είχαν εισοδήματα για το έτος 2014. Π.χ. κάποιος που δεν έχει εισόδημα αλλά έχει ένα σπίτι ή αυτοκίνητο στη φετινή δήλωση εισοδήματος 2015 (χρήση 2014) εάν έχει τόκους έστω και λίγα λεπτά ενεργοποιούνται τα τεκμήρια και πρέπει να πληρώσει φόρους 2.200 ευρώ ή και περισσότερα ανάλογα το ύψος των τεκμηρίων.

Το μείζον ζήτημα του εντύπου ΑΑ ΓΗΣ που καλούνται να συμπληρώσουν οι αγρότες και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων αφού δημιουργεί τεράστιες αδικίες και απαιτεί μεγάλη γραφειοκρατία. Οι Βουλευτές πρότειναν να ισχύσει για τις δηλώσεις του Φορολογικού έτους 2014 η λύση του τεκμαρτού προσδιορισμού της ιδιόχρησης ανά στρέμμα γης με βάση τα τεκμαρτά ενοίκια γης που ίσχυαν μέχρι το οικονομικό έτος 2013 και που μπορεί να γίνει σε άμεσο χρόνο χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων. Για την κατανόηση της αδικίας παρέθεσαν ένα πραγματικό παράδειγμα:

Ένας αγρότης έχει στην κατοχή του ένα αγροτεμάχιο 3,5 στρέμματα με ελαιόδεντρα το οποίο απέχει από τη θάλασσα 200 μέτρα. Στην περίπτωση αυτή η αντικειμενική αξία είναι 64.386,00 ευρώ. Τότε το 3% της αντικειμενικής αξίας (1931,58 ευρώ) θα φορολογηθεί ως ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση γαιών, δηλ. θα καταβάλει φόρο 1931,64Χ11%=219,48 ευρώ. Ο φόρος αυτός είναι πέραν του φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί από την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα σοβαρά θέματα που έθεσαν οι Βουλευτές και θα καταθέσει τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο ή θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση αν αυτό είναι νομικά εφικτό να αντιμετωπίσει τα θέματα.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Μαχαίρι σε οδοιπορικά και εκτός έδρας σε όλο το Δημόσιο

Απο του χρόνου οι νέες αντικειμενικές αμετάβλητος ο ΕΝΦΙΑ το 2015

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά

ADVERTISING

SHARE: