Πώς 170.000 εν αναμονή συνταξιούχοι πέφτουν στην φάκα των τεκμηρίων

Πώς 170.000 εν αναμονή συνταξιούχοι πέφτουν στην φάκα των τεκμηρίων

Στη δαγκάνα των τεκμηρίων, πέφτουν οι συνταξιούχοι που βρίσκονται στην αναμονή και διαθέτουν καταθέσεις, σπίτια ή και αυτοκίνητα, με συνέπεια να κληθούν να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά φόρων

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr υπολογίζεται ότι σε αυτή την δυσάρεστη θέση βρίσκονται περίπου 170.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά βρίσκονται στην αναμονή, λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει με το σύστημα απονομής συντάξεων.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν έχουν πάρει ακόμα τη σύνταξη τους (ή στην καλύτερη περίπτωση έχουν πάρει μια μικρή προσωρινή) και επειδή η εφορία δεν βλέπει εισοδήματα το 2014 προσδιορίζει τεκμαρτά τη φορολόγησή τους.

Όταν πάρουν τελικά στα χεριά τη σύνταξη τους θα μπουν σε μια διαδικασία ταλαιπωρίας για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ώστε να καλύψουν τα τεκμήρια με την σύνταξη τους και ίσως να πάρουν.... κάποτε την επιστροφή φόρου.

Εφαρμόζοντας «κατά γράμμα» τη νομοθεσία, το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον βρει και ένα σεντ απο τόκο καταθέσεων μέσα στο 2014 φορολογεί τον συνταξιούχο (που δεν έχει πάρει ακόμα τη σύνταξη), με συνολικό συντελεστή φόρου 40,3% επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζει με βάση τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους καθώς επίσης και με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητα.

Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika:

Πόσο θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις με την αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης

Καταργηση του ΕΚΑΣ αυξήσεις φωτιά στον ΦΠΑ και μαχαίρι στις συντάξεις ζητούν οι δανειστές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά

ADVERTISING

SHARE: