‘Συγχωροχάρτι’ στους φοροφυγάδες για να εισρεύσει ‘ζεστό’ χρήμα στα κρατικά ταμεία

‘Συγχωροχάρτι’ στους φοροφυγάδες για να εισρεύσει ‘ζεστό’ χρήμα στα κρατικά ταμεία

«Συγχωροχάρτι» σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα από την εφορία και τα οποία έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα «έκρυψαν» σε τράπεζες και θυρίδες εντός της χώρας δίνει, επί της ουσίας, το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση. Οι εξώφθαλμες περιπτώσεις νομιμοποίησης του «μαύρου» χρήματος

Με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου καλλιεργείται το έδαφος για τη νομιμοποίηση του συνόλου του «μαύρου» χρήματος που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ξεχωρίζει εκείνη που χορηγεί πλήρη αμνηστία σε φυσικά πρόσωπα που βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για τα οποία ο νόμος προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 20 χρόνια.

Το νομοσχέδιο για την «εθελοντική αποκάλυψη» των κρυφών εισοδημάτων νομιμοποιεί εξώφθαλμες περιπτώσεις «μαύρου» χρήματος με στόχο την αύξηση των εσόδων που τόσο έχουν ανάγκη τα άδεια κρατικά ταμεία.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, το εν λόγω νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια να τα νομιμοποιήσουν πληρώνοντας φόρο 15% εφόσον τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό ή 30% αν βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας και γλιτώνοντας από την επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων.

Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα απαλλαγούν από ποινικές κυρώσεις για τα αδικήματα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα του εσωτερικού μπορούν να υπαχθούν ακόμη και οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή ερευνώνται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή έχει ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να παραδώσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου τις κινήσεις λογαριασμών για 2.200 φυσικά πρόσωπα που θα ελεγχθούν σε βάθος 15ετίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα