Τα SOS της φετινής φορολογικής δήλωσης

Τα SOS της φετινής φορολογικής δήλωσης
Δημόσιος Τομέας,Εφορία Eurokinissi

Οι αλλαγές στις δαπάνες των νοικοκυριών και δήλωση φιλοξενούμενων είναι οι δύο μεγάλες αλλαγές της φετινής δήλωσης αλλά υπάρχουν και άλλες πονηρές περιοχές που θα πρέπει να δοθεί προσοχή

Προεγγεγραμμένα πεδία με λάθη, τεκμήρια, ανείσπρακτα ενοίκια, κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι πεδία της φετινής δήλωσης, τα οποία, αν δεν δοθεί προσοχή, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον φόρο στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Η ειδική εφαρμογή του TAXIS, που θα ανοίξει μετά το Πάσχα, θα έχει ως πρώτη επίσημη την ενεργοποίηση του κωδικού 050 δίπλα στον κωδικό 049 όπου θα αναγράφονται οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για προϊόντα και υπηρεσίες που θα έχουν γίνει μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (πλαστικό χρήμα ή e-banking). Με βάση αυτές τις δαπάνες, μισθωτοί συνταξιούχοι και αγρότες εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου από 1900 έως 2100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Ο κωδικός 050 θα είναι προσυμπληρωμένος με βάση τα στοιχεία που έχουν ήδη στείλει οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ.

Σκόπιμα όμως δεν θα είναι “κλειδωμένος” αφού τα ποσά που εμφανίζονται μπορεί να μην αντιστοιχούν στην πραγματικότητα . Τούτο διότι ακόμη υπάρχουν προβλήματα με εμπορικές επιχειρήσεις που δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό . Οι δαπάνες που γίνονται σε αυτά τα καταστήματα δεν καταγράφονται σε αυτά τα καταστήματα δεν μπορούν να πιστοποιηθούν ως καταναλωτικές και άρα δεν θα καταγράφουν από τις τράπεζες στα ποσά που θα σταλούν στην ΑΑΔΕ.

Για όλους αυτούς του λόγους ο φορολογούμενος θα μπορεί να παρεκβαίνει στο ποσό των δαπανών του και να το προσαρμόζει με βάσει τα μηνιαία ενημερωτικά δελτία που στέλνουν οι εμπορικές τράπεζες Επίσης θα γίνονται δεκτές και χάρτινες αποδείξεις οι οποίες όπως θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου. Αν το ποσό που αναγράφεται υπολείπεται του ελάχιστου ορίου με το οποίο χτίζεται το αφορολόγητο θα επιβληθεί φόρος 22%.

Ένα δεύτερο υποπεδίο που αφαιρείται από το Ε1 είναι η διακριτή αναγραφή των ιατρικών δαπανών είναι οι κωδικοί 051 -052. Μέχρι και πέρσι οι κωδικοί αυτοί είχαν νόημα αφού οι δαπάνες αυτές τα έφεραν έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερέβαιναν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Φέτος με την κατάργηση της έκπτωσης δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης τους. Ωστόσο αν έχουν γίνει τέτοιες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα αυτά θα καταγραφούν στις γενικές καταναλωτικές δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Οι κωδικοί για τους φιλοξενούμενους

Πρόσθετο πεδίο στο νέο Ε1 είναι οι κωδικοί 007 και 008 που αφορούν τους φιλοξενούμενους του νοικοκυριού . Η προσθήκη αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά τα παρατράγουδα που υπήρξαν με την διανομή του κοινωνικού μερίσματος κατά την οποία εντοπίστηκαν πολλοί φιλοξενούμενοι μαϊμούδες άπορων ή άνεργων οι οποίοι προστέθηκαν για να αυξηθούν τα μέλη και να μειωθεί το συνολικό εισόδημα με στόχο την εξασφάλιση υψηλότερου μερίσματος. Σε άλλες περιπτώσεις οι ανύπαρκτοι φιλοξενούμενοι χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης ή ακόμη και φόρους ενοικίου σε περίπτωση που ιδιοκτήτες ακινήτων μη υποβάλλοντας μισθωτήρια όπως όφειλαν δήλωναν ενοικιαστές ως φιλοξενούμενους.

Με το νέο Ε1 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητεί από τους φορολογουμένους μέσω του εντύπου Ε1 να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδελφοί και αδελφές, με αναπηρία 67% και άνω). Με τον τρόπο αυτό, η εφορία επιχειρεί να περιορίσει τα φαινόμενα ψευδούς φιλοξενίας…

Τα ανείσπρακτα ενοίκια

Τα ανείσπρακτα ενοίκια θα δηλωθούν και φέτος σε ειδικούς κωδικούς του Ε1 . ¨Όσοι όμως δηλώσουν ένα ποσό που δεν έχει εισπραχθεί δεν θα γλυτώσουν αυτοτελή φόρο που ξεκινά από 15% έως και 35% αν δεν έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής κατά του ενοικιαστή ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων η οποία να έχει κατατεθεί στην εφορία πριν την φορολογική δήλωση. Αν ο ενοικιαστής έχει πτωχεύσει τότε αρκεί να κατατεθεί η αναγγελία πτώχευσης.

Προσοχή και για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν όσοι γνωρίζουν ότι είναι κατ επάγγελμα αγρότες , δηλαδή έχουν τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος τους από αγροτική εκμετάλλευση και απασχολούνται τουλάχιστον για 4 μήνες σε αγροτικές εργασίες . Ως γνωστό όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία αυτή δικαιούνται αφορολόγητου.

Μετά την περσινή πολύμηνη ταλαιπωρία με τα αλλεπάλληλα λάθη στα εισοδήματα και τον αποχαρακτηρισμό πολλών δικαιούχων λόγω λάθους , καλό θα είναι με το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή δηλώσεων όλοι οι κατ επάγγελμα αγρότες οι ίδιοι ή οι φοροτεχνικοί τους να ελέγξουν τους κωδικούς 047 και 048 . Αν δούν ότι υπάρχει λάθος με τα εισοδήματα που έχει στείλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΑΑΔΕ θα υπάρχει τουλάχιστον ο χρόνος για διαρθρώσεις.

Ρύθμιση ανάσα εν αναμονή για χαμηλόμισθους

Έν αναμονή βρίσκεται ακόμη νομοθετική ρύθμιση που θα εφαρμοστεί γι τους χαμηλόμισθους και τους περιστασιακά απασχολούμενους και τους άνεργους οι οποίοι λόγω τεκμηρίων φέτος διαβίωσης πλήρωναν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ και μάλιστα για εικονικά (τεκμαρτά) εισοδήματα.

Με την ρύθμιση που αναμένεται όσοι έχουν εισόδημα από εργασία έως 6000 ευρώ θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και θα έχουν και την έκπτωση φόρου από 1900 έως 2100 ευρώ. Τα επιπλέον τεκμαρτά εισοδήματα θα φορολογούνται με συντελεστή 22% ως εισοδήματα που προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητας. Η ρύθμιση προωθείται άμεσα και θα δώσει ανάσα σε όσους μέχρι τώρα πλήρωναν υπερβολικά υψηλούς φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα