Φώτο-φίνις για το αφορολόγητο

Φώτο-φίνις για το αφορολόγητο

Εβδομήντα ημέρες προτού εκπνεύσει το 2017, κάποιες λεπτομέρειες μπορούν αποτρέψουν την ποινή του 22% για όσους δυσκολεύονται να γεμίσουν το καλάθι με τις απαιτούμενες αποδείξεις

Βρισκόμαστε μόλις 70 ημέρες προτού εκπνεύσει το 2017 και στενεύουν τα περιθώρια για το χτίσιμο του αφορολόγητου από όσους δεν χρησιμοποιούν την πιστωτική ή τη χρεωστική κάρτα τους. Θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν πραγματοποιήσει τις ελάχιστες δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικό μέσο προκειμένου να μη χάσουν το αφορολόγητο και πληρώσουν περισσότερο φόρο από αυτόν που τους αναλογεί πραγματικά.

Αυτά για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, διότι για τους υπόλοιπους φορολογούμενους δεν υπάρχει η σχετική υποχρέωση. Υπάρχει, όμως, ένα κίνητρο πλέον για πληρωμές με πλαστικό χρήμα: η συμμετοχή τους στις κληρώσεις χρηματικών ποσών που ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της λεγόμενης φόρο-λοταρίας.

Για να σπρώξει μισθωτούς και συνταξιούχους στη χρήση καρτών και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στην αγορά, το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί από το φετινό εισόδημα ένα ελάχιστο μέρος των δαπανών τους να εξοφλείται με ηλεκτρονικό μέσο. Τα ποσοστά υπολογισμού των ελάχιστων δαπανών με κάρτα ή ηλεκτρονικό μέσο είναι σχετικά χαμηλά (αναμένεται αύξηση τα επόμενα χρόνια), ωστόσο δεν είναι αμελητέα. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός ή συνταξιούχος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 20.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει φέτος έως το τέλος του έτους μέσω καρτών τουλάχιστον το ποσό των 2.500 ευρώ. Αντίστοιχα, ένας μισθωτός με εισόδημα 40.000 θα πρέπει να ξοδέψει φέτος με κάρτα τουλάχιστον το ποσό των 6.000 ευρώ.

Φώτο-φίνις για το αφορολόγητο

Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για συνταξιούχους ηλικίας άνω των 70 ετών, οι οποίοι όμως είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν τα αντίστοιχα ποσά σε αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή λήψη υπηρεσιών. Όποιος φορολογούμενος δεν πραγματοποιήσει τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με κάρτα ή δεν συγκεντρώσει τις ελάχιστες απαιτούμενες αποδείξεις τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 22% επί της αξίας των δαπανών με κάρτα ή αποδείξεων που του λείπουν. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα φέτος 15.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει μέσω καρτών τουλάχιστον 1.750 ευρώ. Αν δαπανήσει 1.000 ευρώ, τότε για τα 750 ευρώ που του λείπουν σε δαπάνες με κάρτα θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 165 ευρώ.

Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε από τους δύο συζύγους ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δαπάνης με κάρτα κατά την εκκαθάριση θα μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών του.

Στην περίπτωση που ο ένας εκ των συζύγων δεν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος, το ποσό της δαπάνης του με κάρτα μεταφέρεται στον άλλον σύζυγο.

Για την οικοδόμηση της ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονικό μέσο μετρούν σχεδόν όλες οι κατηγορίες δαπανών των φορολογούμενων, πλην αυτών που δεν είναι καταναλωτικές. Για παράδειγμα, δεν προσμετρώνται οι δαπάνες με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής για την εξόφληση φόρων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (π.χ. μετοχών), πληρωμής τελών κυκλοφορίας και άλλων φόρων, εξόφληση δόσεων στεγαστικών δανείων. Η εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ με ηλεκτρονικό μέσο από τον χρήστη του ακινήτου προσμετράται κανονικά στο χτίσιμο του αφορολόγητου του χρήστη, ακόμη και αν ο λογαριασμός είναι στο όνομα άλλου προσώπου

Ποιοι εξαιρούνται

Εκτός από τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών, εξαιρούνται από την υποχρέωση ελάχιστων δαπανών με κάρτα και οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ. Επίσης, εξαιρούνται οι στρατεύσιμοι, οι έχοντες αναπηρία 80% και άνω, οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που υποχρεώνονται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.

Για την απόδειξη της δαπάνης με κάρτα, οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν αναλυτικές χρεώσεις καρτών, πάγιες εντολές χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού, πιστώσεις τραπεζικών λογαριασμών, συναλλαγές ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ξεκινά η λοταρία των αποδείξεων

ADVERTISING

SHARE: