FT: Δώστε στις ελληνικές τράπεζες χώρο για να διαχειριστούν τα ‘κόκκινα δάνεια’

FT: Δώστε στις ελληνικές τράπεζες χώρο για να διαχειριστούν τα ‘κόκκινα δάνεια’
EUROBANK (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Η δημόσια διαφωνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την κεφαλαιακή επάρκεια και την πιθανότητα νέων stress tests για τις ελληνικές τράπεζες είναι αντιπαραγωγική, τονίζει σε άρθρο του στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

Στο άρθρο του με τίτλο “Δώστε στις ελληνικές τράπεζες χώρο για να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια”, ο κ. Καραβίας, χαρακτηρίζει απερίσκεπτες τις τοποθετήσεις του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι υπονομεύουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος που το ίδιο το Ταμείο έχει θέσει.

“Αν υπερισχύσει το ΔΝΤ, θα πρόκειται για την τέταρτη κεφαλαιακή ένεση τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού κράτους, είδαν τις επενδύσεις τους να εξαϋλώνονται δύο φορές σε ανακεφαλαιοποιήσεις. Και θα έχουν κάθε δικαίωμα να ρωτήσουν γιατί  μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση θα έχει επιτυχία εφόσον απέτυχαν και οι τρεις προηγούμενες. Και να αναρωτηθούν, επίσης, τι επίπτωση θα έχει αυτό στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες από το 2015 για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη», αναφέρει στο άρθρο του.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν σε αναλυτικούς ελέγχους από την ΕΚΤ το 2015, κι ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με καλύτερους ρυθμούς από το σενάριο πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν αυτοί οι έλεγχοι.

“Η λυδία λίθος για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η δυνατότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγκαιρα και αποτελεσματικά. Δεν ήμασταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα» συμπληρώνει ο κ. Καραβίας.

Η δημόσια διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για το θέμα είναι αντιπαραγωγική, συνεχίζει, αναφέροντας ότι οι μετοχές των τραπεζών καταγράφουν μεγάλη πτώση, ενώ θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, που ακολουθούσε σταθερά θετική πορεία μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Τονίζει τέλος, ότι η Eurobank είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να τα καταφέρει και πως είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε πιθανό έλεγχο μπορεί να ζήτήσει ο εποπτικός μηχανισμός ή η Τράπεζα της Ελλάδος.

“Για να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα και να δημιουργήσουμε μια νέα επιχειρηματική ηθική χρειάζεται ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης. Το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα έχουν καταρτιστεί σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στα κόκκινα δάνεια και να πιάσουμε τους στόχους” καταλήγει ο κ. Καραβίας.

Πηγή: FT

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα