FT: Δύσκολη η πρόσβαση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό

FT: Δύσκολη η πρόσβαση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό

Η Ελλάδα δρομολογεί την έξοδό της από τα μνημόνια τον Αύγουστο, με την οικονομία να επιχειρεί μια πολυαναμενόμενη στροφή τονίζει το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την εξασφάλιση πίστωσης από τις τράπεζες τονίζουν οι Financial Times σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ύστερα από μία δεκαετία χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο η Ελλάδα επιδιώκει την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο έως τον Αύγουστο, ενώ η φετινή χρονιά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μίας πολυαναμενόμενης στροφής της οικονομίας, με βασικό κινητήριο μοχλό τοξν τουρισμό.

Στην ανταπόκριση παρουσιάζεται η περίπτωση μίας οικογενειακής επιχείρησης ξύλινων κατασκευών η οποία είχε δει τον τζίρο της να μειώνεται δραματικά τα χρόνια της κρίσης. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια των FT όμως, φέτος οι παραγγελίες αυξήθηκα.

Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης, καθώς 3 εκατ. ευρώ που τις οφείλουν συνεργάτες της δεν έχουν εισπραχθεί, καθώς αυτοί έχουν πτωχεύσει.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος συνεργατικής εταιρείας καλλιέργειας φρούτων στο Πήλιο αναφέρει επίσης ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ που ζητά για να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις του ώστε να τονώσει τις εξαγωγές. Όπως τονίζει, οι εγχώριες πωλήσεις μειώθηκαν σημαντικά μετά από το 2010, ωστόσο κατάφερε να βρει διέξοδο σε νέες αγορές στη Μέση Ανατολή.

Το 20% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έκλεισαν λόγω της κρίσης αναφέρουν οι Financial Times.Οι εταιρείες αυτές συνεισφέρουν το 40% του ελληνικού ΑΕΠ και απασχολούν περί τα 2 εκατ. ανθρώπους. «Χρειάζονται πρόσβαση σε φρέσκια τραπεζική χρηματοδότηση εάν η Ελλάδα θέλει να επιτύχει συνεχείς ρυθμούς ανάπτυξης 2%-3% σε μεσοπρόθεσμο διάστημα και να μειώσει το ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας που ξεπερνά το 20%, λένε αναλυτές», σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

Οι τράπεζες χορηγούν περιορισμένη ρευστότητα καθώς παλεύουν με τα κόκκινα δάνεια, συνεχίζει το ρεπορτάζ των FT, ενώ  παρατίθενται δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος τονίζει την πρόθεση της τράπεζας να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα