Γεωργίου στους FT: Θα έκανα και πάλι τα ίδια χωρίς δισταγμό

default image

Στους Financial Times μίλησε ο Ανδρέας Γεωργίου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι καταδικάστηκε γιατί ακολούθησε τους νόμους

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, μίλησε στους Financial Times υπογραμμίζοντας ότι καταδικάστηκε επειδή εφάρμοσε τους νόμους.

Στη δήλωσή του υποστήριξε ότι τήρησε την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως απαιτείται από την ΕΕ και από το ελληνικό δίκαιο. “Στην Ευρώπη δεν θέτουμε στατιστικά αποτελέσματα σε ψηφοφορία (από το ΔΣ)” συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως χωρίς δισταγμό θα έπραττε τα ίδια, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μιας στατιστικής Αρχής”.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ καταδικάστηκε, από το τριμελές εφετείο πλημμελημάτων, σε ποινή φυλάκισης δυο ετών  με αναστολή και δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ενώ του επέβαλε την ανώτατη ποινή για τη συγκεκριμένη πράξη, ενώ μέσω των συνηγόρων του δήλωσε ότι θα ασκήσει  τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα με αναστολή από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

Σημειώνεται πως από την ώρα που έγινε γνωστή η καταδίκη του κ. Γεωργίου οι Βρυξέλλες εξέφρασαν τον εκνευρισμό τους τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση: “Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ.

Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή​ ​απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με​ αποφάσεις σε προηγούμενες διαδικασίες.  Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της ​ΕΛΣΤΑΤ κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα