Γερμανία: Ευπρόσδεκτες οι διμερείς επαφές για τη διευθέτηση της κρίσης

Γερμανία: Ευπρόσδεκτες οι διμερείς επαφές για τη διευθέτηση της κρίσης

Σημαντική χαρακτήρισε την αυριανή ημέρα με τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβουργο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν στην Αθήνα ανέφερε ότι είναι ευπρόσδεκτη κάθε διμερής συνάντηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπορεί να συμβάλει στην διευθέτηση της κρίσης

Ευπρόσδεκτη χαρακτήρισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κάθε διμερή συνάντηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπορεί να συμβάλει στην διευθέτηση της ελληνικής κρίσης, αναφερόμενος στην επίσκεψη του αυστριακού Καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν στην Αθήνα. Επισήμανε ότι η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ βρίσκεται σε στενή επαφή και ανταλλαγή απόψεων με άλλους ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει αν οι δύο Καγκελάριοι είχαν συνομιλήσει πριν από την συνάντηση του κ. Φάιμαν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι πιο σημαντική είναι η αυριανή μέρα, με την συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και πρόσθεσε ότι βάση της διαπραγμάτευσης αποτελεί η κοινή θέση των τριών Θεσμών, αν και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη. "Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις πρέπει να οδηγούν στο επιθυμητό διαρθρωτικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα", δήλωσε και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ και του ΔΝΤ δίδεται με την προϋπόθεση της πρότασης και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την άλλη πλευρά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι θα πρεπει πρώτα να δούμε το αποτελέσμα του Eurogroup, αλλά εξήγησε ότι, εφόσον ζητηθεί, η κυρία Μέρκελ θα βρει ασφαλώς τον χρόνο να συμμετάσχει. Ερωτηθείς αν η Καγκελάριος, κατά την αυριανή ομιλία της στην Βουλή θα "εμπνευστεί" από το σημερινό δημοσίευμα της BILD, η οποία ζητά να ανακοινώσει την εγκατάλειψη της πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η κυρία Μέρκελ θα μιλήσει όπως επιθυμεί η ιδια. "Ας της επιτρέψουμε να μας ξαφνιάσει", δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η αυριανή ομιλία δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου και όλα τα θέματά της. Σε ό,τι αφορά την συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαίωσε ότι τόσο στο θεμα της Ελλάδας όσο και στα άλλα, είναι "θαυμάσια" και σε "απόλυτη εμπιστοσύνη".

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Γιέγκερ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, συνεπώς και οι προσδοκίες από το αυριανό Eurogroup δεν είναι μεγάλες, αλλά τόνισε ότι στόχος είναι "να προχωρήσουμε ενα βήμα πιο μπροστά". Αρνήθηκε δε να σχολιάσει εικασίες περί καταληκτικών ημερομηνιών και υπενθύμισε ότι το τρέχον προγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

"Χρειαζόμαστε μία λύση στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Αυτή συνίσταται μόνο στο να κάνει τώρα η Ελλάδα ένα βήμα προς τους τρεις Θεσμούς, οι οποίοι υπέβαλαν μία εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση. Εγώ μπορώ μόνο να διαπιστώσω ότι στην παρούσα στιγμή δεν υπάρχει αυτή η συμφωνία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας. Υπό αυτό το πρίσμα πηγαίνουμε με ρεαλιστικές προσδοκίες στην συνάντηση", δήλωσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μέρκελ

ADVERTISING

SHARE: