Γερμανία – Βρετανία κρύβουν στοιχεία για τις εκπομπές καυσαερίων

Γερμανία – Βρετανία κρύβουν στοιχεία για τις εκπομπές καυσαερίων
Mechanic, checking the exhaust fumes of a diesel fuelled passenger car for emission gasses, such as carbon dioxide. corepics - Fotolia

Νομικές ενέργειες ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των κρατών που δεν επέβαλαν κυρώσεις σε αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες παραβίαζαν το νόμο για τις εκπομπές καυσαερίων

Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο κατηγορούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν επέβαλαν κυρώσεις (όπως αυτές που αντιμετωπίζει η VW στις ΗΠΑ) αναφορικά με τη χρήση εκ μέρους της ενός παράνομου λογισμικού για να αποκρύπτονται στις δοκιμές οι πραγματικές εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) των οχημάτων της.

Άλλες τρεις χώρες -η Τσεχία, η Λιθουανία και η Ελλάδα- αναφέρονται επειδή δεν περιέλαβαν καν στην εθνική νομοθεσία τη δυνατότητα να επιβληθεί πρόστιμο στη μεγαλύτερη βιομηχανία της Ευρώπης για ενδεχόμενες παραβιάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε επίσης τη Γερμανία και τη Βρετανία να λογοδοτήσουν επειδή αρνούνται να μοιραστούν με τους εταίρους τους τις λεπτομέρειες για τις παραβιάσεις των νόμων της Ε.Ε. περί εκπομπών καυσαερίων τις οποίες ανακάλυψαν στη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν φέτος σε εθνικό επίπεδο.

«Ο σεβασμός του νόμου είναι πρωταρχικό καθήκον των κατασκευαστών αυτοκινήτων. Όμως οι εθνικές αρχές στους κόλπους της Ε.Ε. οφείλουν να εξασφαλίζουν πως οι κατασκευαστές συμμορφώνονται πράγματι προς το νόμο», αναφέρει σε δήλωσή της η επίτροπος Βιομηχανίας Ελζμπιέτα Μπιενκόβσκα.

Η σημερινή ανακοίνωση είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία περί παραβίασης της νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει στην Ε.Ε. να εξασφαλίζει ότι οι 28 χώρες της Ένωσης συμμορφώνονται προς τους κανονισμούς που έχουν συμφωνηθεί για ολόκληρη την Ε.Ε. Τα κράτη-μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν.

Αν δεν απαντήσουν στις ανησυχίες των Βρυξελλών, η Ε.Ε. μπορεί να τα οδηγήσει ενώπιον του δικαστηρίου της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Οι εθνικές αρχές είναι αυτές που εγκρίνουν τα καινούργια αυτοκίνητα και μόνο αυτές έχουν την εξουσία να τα ελέγχουν, μολονότι μπορούν να πωληθούν σ’ ολόκληρη την Ένωση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα