Γκάμπριελ: Οι προτάσεις Σόιμπλε αποσιωπούν το θέμα των παλαιών χρεών των κρατών-μελών

Bundesinnenminister Wolfgang Schaeuble, rechts, nimmt am Donnerstag, 4. September 2008, in Berlin an einer Pressekonferenz teil. Schaueble, der Brandenburger CDU-Vorsitzende und Innenminister Joerg Schoenbohm, und  der Bundesbeauftragten fuer Datenschutz, Peter Scharr, auesserten sich zu den aktuellen Vorkommnissen im nicht-oeffentlichen Bereich des Datenschutzes. (AP Photo/Franka Bruns) --- German Interior Minister Wolfgang Schaeuble attends a news conference in Berlin, Thursday, Sept. 4, 2008. (AP Photo/Franka Bruns)
Bundesinnenminister Wolfgang Schaeuble, rechts, nimmt am Donnerstag, 4. September 2008, in Berlin an einer Pressekonferenz teil. Schaueble, der Brandenburger CDU-Vorsitzende und Innenminister Joerg Schoenbohm, und der Bundesbeauftragten fuer Datenschutz, Peter Scharr, auesserten sich zu den aktuellen Vorkommnissen im nicht-oeffentlichen Bereich des Datenschutzes. (AP Photo/Franka Bruns) --- German Interior Minister Wolfgang Schaeuble attends a news conference in Berlin, Thursday, Sept. 4, 2008. (AP Photo/Franka Bruns) ASSOCIATED PRESS

Σφοδρή κριτική στις προτάσεις Σόιμπλε καθώς και στις ιδέες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ασκεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποσιωπά ότι είναι αναγκαία μια λύση στο θέμα της προβληματικής των παλαιών χρεών», αναφέρει μεταξύ άλλων σε έγγραφό του ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο οποίο ασκεί σφοδρή κριτική στις αντιπροτάσεις του κ. Σόιμπλε στις ιδέες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ευρωζώνη και βρίσκεται στη διάθεση του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

«Εάν αυτό είναι το αποχαιρετιστήριο δώρο το αποχωρούντος υπουργού Οικονομικών, είναι καλύτερα να το αγνοήσει κανείς. Αλλά μάλλον είναι μια προαναγγελία για την ερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Το σκορ είναι αυτή τη στιγμή 10-0 υπέρ της Γαλλίας σε ότι αφορά στις γαλλογερμανικές σχέσεις ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ιδέες του κ. Σόιμπλε δείχνουν με εντυπωσιακό τρόπο πόσο μικρή είναι η προθυμία του (γερμανικού) υπουργείου Οικονομικών να επενδύσει συνολικά στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας, η οποία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, ώστε να εξαλειφθεί το υπάρχον έλλειμμα νομιμοποίησης της ευρωπαϊκών ενεργειών / δράσεων», προστίθεται στο εν λόγω έγγραφο .

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «κατέθεσε στο ECOFIN προτάσεις για την ευρωπαϊκή εξέλιξη χωρίς να έχουν συμφωνηθεί στην ενεργεία ακόμα κυβέρνηση, οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως απόλυτη απόρριψη μιας νέας Ευρώπη όπως την οραματίζεται ο κ. Μακρόν. Αυτό δεν μπορεί να μείνει χωρίς αντίλογο. Αντί να αξιοποιηθούν οι προτάσεις Μακρόν ως ευκαιρία για μια νέα αρχή, οι προτάσεις (Σόιμπλε) ηχούν ως πιο άκαμπτη στάση με τς ευρωπαϊκές χώρες μέλη σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία διακινδυνεύει την περαιτέρω διάβρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εγκατάλειψη από μέρους και άλλων κρατών από την ευρωπαϊκή συνεργασία», επισημαίνει επίσης ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Υπενθυμίζεται ότι ο χριστιανοδημοκράτης κ. Σόιμπλε τάσσεται μεν υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αλλά απορρίπτει την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, την οποία θεωρεί ασυμβίβαστη με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Ο κ. Γκάμπριελ θεωρεί μεν την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ορθή αλλά «η απόρριψη ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, ιδίως ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, είναι αντίθετα εσφαλμένη. Οι προτάσεις για (κοινό) προϋπολογισμό και η καθιέρωση ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι αναγκαίο τουλάχιστον να συζητηθούν. Δεν επιτρέπεται να μην είναι εξ αρχής στην ημερήσια διάταξη. Εκτός τούτου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποσιωπά ότι είναι αναγκαία μια λύση στο θέμα της προβληματικής των παλαιών χρεών. Οι προτάσεις Σόιμπλε διατρέχουν τον κίνδυνο να θεωρηθούν ως τυπικά γερμανικές και να επικριθούν. Ακριβώς όμως αυτός είναι ο λόγος ο οποίος συνέβαλε τα τελευταία χρόνια στην πολιτική απομόνωση της Γερμανίας και την απροθυμία πολλών άλλων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσουν την Γερμανία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», τονίζει επίσης ο κ. Γκάμπριελ στο έγγραφο το οποίο έφερε στο φως το ARD.

(Φωτογραφία: AP / Franka Bruns)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σόιμπλε
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Σόιμπλε και το ελληνικό ζήτημα

Το κύκνειο 'Όχι' του Σόιμπλε στο Eurogroup

Τέλη Οκτώβρη επιστρέφουν οι δανειστές

ADVERTISING

SHARE: