Γραμμή άμυνας στον κίνδυνο νέων μέτρων 4,2 δισ.

Γραμμή άμυνας στον κίνδυνο νέων μέτρων 4,2 δισ.

Κίνδυνος για μέτρα 4,2 δισ. ευρώ αν συμμετέχει το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στα πρωτογενή πλεονάσματα. "Ούτε καν οικουμενική κυβέρνηση δεν θα τα αντέξει αυτά" σημειώνουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση

Συμφωνία πακέτο για αξιολόγηση, χρέος και πλεονάσματα πριν το τέλος του χρόνου, αλλά όχι την Δευτέρα 5 του μήνα, αναμένουν πηγές κοντά στην δεύτερη αξιολόγηση, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συμφωνία και του ΔΝΤ.

Σε ότι αφορά στο Eurogroup της Δευτέρας, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, θα υπάρξει τεχνική συμφωνία 95% ( Stuff Level Agreemnet ).

Το πρόβλημα υπάρχει με το ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να επιμείνει στο ότι δεν μπορούν να συμφωνηθούν μόνο οι μεταρρυθμίσεις, χωρίς να υπάρχει συμφωνία και για το χρέος όπου θα θελήσουν να δουν όλη την λύση αλλά και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι ίδιες πηγές, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιστροφή των θεσμών τις επόμενες μέρες με στόχο κάποιες περαιτέρω επαφές στα κρίσιμα θέματα και ένα νέο, έκτακτο Euro group για το θέμα της Ελλάδας πριν τα Χριστούγεννα, όπου θα υπάρξει η συνολική πολιτική συμφωνία.

Σημείωναν ότι την λύση αυτή προωθούν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούν Νταϊσελμλούμ όσο και ο επικεφαλής του Euro working group κ. Τόμας Βίζερ, βλέποντας τα προβλήματα και τις πολιτικές ανακατατάξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μέτρα 4 δις ενόψει, με συμμετοχή ΔΝΤ

Οι ίδιες πηγές παραδέχονταν ότι υπάρχει πρόβλημα για νέα μέτρα ύψους 2,4% του ΑΕΠ (περίπου 4,2 δισ. ευρώ ) για το 2019 και το 2020 αν το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα και οι Ευρωπαίοι επιμείνουν (όπως αναμένεται να κάνουν) στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σίγουρα μέχρι και το 2020.

Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, “δεν έχουμε συμμάχους για τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018”. Διευκρίνιζαν ότι η υποχρέωση σε αυτή την φάση, θα είναι στην αποτύπωση αλλά όχι την ποσοτικοποίηση των μέτρων.

“Πάντως δεν υπάρχει ελληνική Κυβέρνηση ούτε καν μια οικουμενική κυβέρνηση που να μπορεί να αντέξει νέα μέτρα 4 δις ευρώ” τόνιζαν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας όμως ότι η Ελληνική πλευρά αναμένεται να είναι σταθερή στη θέση της να μην συζητά νέα μέτρα μετά το 2018.

Τόνιζαν πάντως ότι το ΔΝΤ δεν θα μείνει στο προφίλ των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μόνο μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι και το 2020 ή το 2022 . θα ζητήσει να έχει μια καθαρή εικόνα για τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους

Ξεκαθάριζαν πάντως ότι στην παρούσα φάση το ΔΝΤ δεν έχει κάνει λόγο για νέα μέτρα, όπως αυτά που ζητά ( δηλ μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ) για το έτος 2018, για οποίο η Ελλάδα έχει επίσης στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ .

Υπήρχε απλώς μια διαφορά, που είχαν διαπιστώσει στο σύνολο τους οι θεσμοί η οποία ξεκίνησε από 800 εκ ευρώ και στη συνέχεια μειώθηκε στα 600 εκ ευρώ, αφού έγινε αποδεκτό ότι η καλή απόδοση των εσόδων θα συνεχιστεί και το 2018 . Με κάποια πρόσθετα μέτρα, η διαφορά εκτιμούσαν πλέον ότι βρίσκεται στα 100 -150 εκ ευρώ .

Στο θέμα του εργασιακού, τόνιζαν ότι έχει πλέον γίνει αποδεκτό από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι οι αλλαγές που θα αποφασιστούν θα πρέπει να λαμβάνουν υπ όψιν το κοινοτικό κεκτημένο και την χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα