Η ΕΕ θέλει να αποφύγει τους δασμούς που επιβάλλει ο Τραμπ – Ανήσυχος ο Όλαφ Σολτς

Η ΕΕ θέλει να αποφύγει τους δασμούς που επιβάλλει ο Τραμπ – Ανήσυχος ο Όλαφ Σολτς
Το γερμανικό κυβερνητικό επιτελείο AP

Ο Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τις συζητήσεις για να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να επιβάλουν τιμωρητικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο - Στην Ουάσινγκτον θα βρίσκεται την Τρίτη και την Τετάρτη η Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς «ανησυχεί σοβαρά» για την εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Bild.

Ερωτηθείς από την Bild εάν ένας εμπορικός πόλεμος αποτελεί θέμα για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπουένος Άιρες, ο Σολτς δήλωσε: «Είμαι επιφυλακτικός ως προς τη χρήση του όρου ‘πόλεμος’».

«Ωστόσο, ανησυχώ σοβαρά ότι τα θεμέλια της ευημερίας μας – το ελεύθερο εμπόριο – κινδυνεύουν», πρόσθεσε. «Ο προστατευτισμός δεν είναι η απάντηση στις δυσκολίες των καιρών μας. Η κατάσταση είναι σοβαρή».

Ο Σολτς δήλωσε χθες ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τις συζητήσεις για να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να επιβάλουν τιμωρητικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ θα μεταβεί την Τρίτη και την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει τους δασμούς που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στον χάλυβα και το αλουμίνιο, όπως δήλωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στη Κομισιόν.

Η Μάλμστρομ αναμένεται να συναντηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της με τον Αμερικανό ομόλογό της Γουίλμπουρ Ρος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την περασμένη Πέμπτη, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Μάλμστρομ και του Ρος, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει το πότε ή το πού.

Η Μάλμστρομ επισκέπτεται τις ΗΠΑ την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ έφθασε χθες στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί μέχρι αύριο, Τρίτη, με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης και να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και για το θέμα του εμπορίου.

Πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Αλτμάιερ δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν θα καταφέρει» να διχάσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το θέμα του εμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μία τελωνειακή ένωση και ενεργεί με συλλογικό τρόπο. Η διαίρεση της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης και δεν θα πετύχει», δήλωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ και 10% στις εισαγωγές αλουμίνιου, αγνοώντας τις συνεχείς προειδοποιήσεις από μια σειρά συμμάχων τους, με επικεφαλής την ΕΕ. Οι δασμοί αυτοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 23 Μαρτίου για όλες τις χώρες, με εξαίρεση τον Καναδά και το Μεξικό.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Michael Sohn)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα