Η Γερμανία ζητά από τους θεσμούς να αξιολογήσουν τις εξαγγελίες Τσίπρα

Η Γερμανία ζητά από τους θεσμούς να αξιολογήσουν τις εξαγγελίες Τσίπρα

Το Βερολίνο απαιτεί απαντήσεις από την Ελλάδα προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Στο μικροσκόπιο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 13η σύνταξη και αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά

Η Γερμανία έχει ζητήσει από τους Θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να αξιολογήσουν αν οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης και θέλει μια απάντηση γρήγορα προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό σημαίνει ότι η αντίδραση Σόιμπλε στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης υπέρ ασθενέστερων, μπορεί να καθυστέρησε, αλλά θα είναι δυναμική, καθώς χρησιμοποιείται η φράση “…να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς“.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή του απάντηση προς την Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, συνδέοντας τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων.

“Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα. Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους Θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας”.

Όπως σημειώνει στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει “άμεσα” το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν το χρέος».

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά και. χωρίς να δείχνει την προφανή δυσφορία του, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι “για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία”.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, τόνιζαν ότι ήδη γίνεται συζήτηση με τους Θεσμούς.

“Προφανώς όλα τα θέματα / μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα