Η λίστα των ‘παραδείσων’ για offshore βάσει ελληνικής νομοθεσίας

Η λίστα των ‘παραδείσων’ για offshore βάσει ελληνικής νομοθεσίας
Green Island and the liner at sea. © by

Αυτά είναι τα μη συνεργάσιμα κράτη και τα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς για "φιλοξενία" υπεράκτιων εταιρειών, βάσει ελληνικής νομοθεσίας

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών έχουν καθοριστεί τα “φορολογικώς συνεργάσιμα κράτη” αλλά και τα μη συνεργάσιμα, που φιλοξενούν τις λεγόμενες υπεράκτιες εταιρείες.

Οι “φορολογικοί παράδεισοι” φιλοξενούσαν μέχρι σήμερα εταιρείες στις οποίες εμπλέκονταν πολιτικοί, τραπεζίτες, άτομα με αξιώματα και επιφανείς ιδιώτες.

Η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς ονομαστική ψηφοφορία, ξεκαθαρίζει πως απαγορεύεται πλέον η συμμετοχή των πολιτικών στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε ξένη χώρα, είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση αφορά τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων (τόσο των κοινοβουλευτικών όσο και αυτών που έχουν λάβει κρατική χρηματοδότηση), τους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, τους βουλευτές και ευρωβουλευτές,  όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των κομμάτων, τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του news 247, λιγότερο αυστηρές είναι οι ρυθμίσεις που εισάγονται και για τους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, τους δικαστικούς, τους εισαγγελικούς λειτουργούς, τους προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διοικητές των τραπεζών στους οποίους δεν επιβάλλεται καθολική απαγόρευση συμμετοχής σε ξένες εταιρείες αλλά μόνο σε όσες δεν εδρεύουν σε συνεργάσιμο κράτος.

Η τροπολογία ουσιαστικά καταργεί την επίμαχη ρύθμιση που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο και επέτρεπε τη συμμετοχή των πολιτικών σε offshore που εδρεύουν σε φορολογικώς συνεργάσιμα κράτη. Η απόφαση της κυβέρνησης για κατάθεση τροπολογίας ελήφθη μετά τις διαστάσεις που πήρε το ζήτημα μέσα από τις αναρτήσεις των τελευταίων ημερών στα ΜΜΕ.

Όσοι δεν μεταβιβάσουν εντός 60 ημερών τα περιουσιακά στοιχεία τους τότε κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και δύο ετών και χρηματικό πρόστιμο από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Πάμε να δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα “φορολογικώς συνεργάσιμα κράτη” για τα οποία υπήρχε “πολιτικό παράθυρο”, και τι ισχύει για αυτά.

Κράτη με  προνομιακό φορολογικό καθεστώς (Συνεργάσιµο φορολογικά κράτος)

Τα κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς είναι τα κράτη εκείνα στα οποία το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το 50% του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Απόφαση ΠΟΛ. 1277/29-12-2015: Καθορισμός των κρατών που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 65 του ν.4172/2013 για το έτος 2015:

“Καθορίζουμε τα κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β’ της παραγράφου 6 του άρθρου 65 του ν.4172/2013, τα κράτη εκείνα στα οποία το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το πενήντα τοις εκατό (50%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στην Ελλάδα. Με βάση το πιο πάνω κριτήριο τα κράτη αυτά, για το φορολογικό έτος 2015, είναι τα ακόλουθα”:

Άγιος Μαρίνος

Αλβανία

Ανδόρα

Ανγκουίλα

Βανουάτου

Βερμούδες

Βοσνία −Ερζεγοβίνη

Βουλγαρία

Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

Γιβραλτάρ

Γκέρνσεϋ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ιορδανία

Ιρλανδία

Κατάρ

Κύπρος

Λίχνενσταϊν

Μακάο

Μαλδίβες

Μαυροβούνιο

Μολδαβία

Μονακό

Μονσεράτ

Μπαχάμες

Μπαχρέϊν

Μπελίζ

Μποναίρ

Ναούρου

Νήσοι Κέϋμαν

Νήσοι Μάρσαλ

Νήσοι Τέρκς και Κάϊκος

Νήσος του Μάν

Ομάν

Παραγουάη

ΠΓΔΜ

Σαουδική Αραβία

Σεϋχέλλες

Τζέρσεϋ

Μη συνεργάσιμα κράτη*

*(Με την έννοια ότι δεν έχουν συνάψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα συμβάσεις διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα και ταυτόχρονα δεν έχουν υπογράψει τέτοιες συμβάσεις με τουλάχιστον άλλα δώδεκα κράτη)

Ως μη συνεργάσιμα κράτη θεωρούνται, γενικά, εκείνα που δεν είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάστασή τους σε σχέση με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα έχει εξετασθεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τα οποία δεν έχουν συνάψει με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα.

Απόφαση ΠΟΛ. 1279/29-12-2015: Καθορισμός των μη συνεργάσιμων κρατών με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013 για το έτος 2015:

“Με την Αριθμ. ΠΟΛ  1279/2015 ΦΕΚ 2905/Β/31-12-2015 “Καθορισμός των μη συνεργάσιμων κρατών με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013 για το έτος 2015”,  απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, καθορίστηκαν τα  μη συνεργάσιμα κράτη (κράτη ή περιοχές δικαιοδοσίας ή υπερπόντιες χώρες ή εδάφη που τελούν υπό οποιοδήποτε καθεστώς σύνδεσης ή εξάρτησης, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 65), για το έτος 2015 είναι τα εξής”:

Αγία Λουκία

Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες

Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Ανδόρα

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Βανουάτου

Γουατεμάλα

Γρενάδα

Λίβανος

Λιβερία

Λιχτενστάιν

Μαλαισία

Μαυρίκιος

Μονακό

Μπαρμπάντος

Μπαχάμες

Μπαχρέιν

Μπρουνέι

Ναούρου

Νήσοι Κουκ

Νήσοι Μάρσαλ

Νιούε

Ντομίνικα

Ουρουγουάη

Παναμάς

Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ

ΠΓΔΜ

Σαμόα

Σεϋχέλλες

Σιγκαπούρη

Φιλιππίνες

Χόνγκ−Κόνγκ

Διευκρινίζεται ότι στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο υπάρχει άρθρο που προβλέπει ότι υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες.

Πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τα παραπάνω με μοναδική προϋπόθεση οι χώρες στις οποίες βρίσκονται οι offshore να είναι “φορολογικά συνεργάσιμες” (βλέπε παραπάνω) ακόμη κι αν χαρακτηρίζονται ως φορολογικοί παράδεισοι.

H δήλωση της Γεροβασίλη

“Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό.

Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα.

Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας.Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή.

Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.

Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό.

Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι.

Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς. Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά. Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα