Η μεγάλη μάχη του Ευκλείδη Τσακαλώτου που πέφτει στα βαθιά απευθείας

Η μεγάλη μάχη του Ευκλείδη Τσακαλώτου που πέφτει στα βαθιά απευθείας
Handover ceremony at the Ministry of Finance in Athens, Greece on July 6, 2015. / 6 2015. SOOC

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζει στο Eurogroup την ελληνική πρόταση σε ένα κρίσιμο για την Ελλάδα 24ωρο, μετά το σαρωτικό όχι του δημοψηφίσματος

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται σήμερα το βάρος των εξελίξεων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εισέρχεται στον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Ο χρόνος έχει ήδη εξαντληθεί, το ρολόι έχει ήδη περάσει στο «και πέντε», ενώ η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμη με κλειστές τράπεζες.Την πρώτη μεγάλη μάχη αναμένεται να τη δώσει σήμερα στο Eurogroup o νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς πρέπει να καλλιεργήσει το έδαφος για συμφωνία, με στόχο να διευκολύνει στη συνέχεια το δύσκολο έργο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

H συνεδρίαση του Eurogroup έχει προσδιοριστεί για τις 14:00 ώρα Ελλάδος, με στόχο να ακολουθήσει στις 19:00 η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών. Με όπλο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής και μετά τη σύγκλιση θέσεων των πολιτικών αρχηγών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – στο πρώτο του Eurogroup ως υπουργός Οικονομικών – θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του την ελληνική πρόταση.

Απαλλαγμένος από τις γκρίνιες και τις ενοχλήσεις των Ευρωπαίων σε επίπεδο προσώπων – μετά την απομάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη από τον υπουργικό θώκο – ο Ευ. Τσακαλώτος, με τρακ όπως ο ίδιος αποκάλυψε χθες, θα επιχειρήσει να πείσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για την ανάγκη να αναζητηθεί μια βιώσιμη λύση για τη χώρα.

Δεδομένης της έλλειψης χρόνου και της ολοένα και μειούμενης ρευστότητας σε επίπεδο τραπεζών αλλά και δημοσίου, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο ούτε για δικαιολογίες, αλλά ούτε και για καθυστερήσεις.Για τον Ευ. Τσακαλώτο όλα αυτά δεν είναι άγνωστα, δεδομένου ότι εδώ και καιρό είχε αναλάβει συντονιστής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ συνεργαζόταν στενά με τον Γ. Βαρουφάκη.

O νέος υπουργός Οικονομικών θα αναπτύξει το ελληνικό αίτημα για τη χορήγηση δανείου ύψους 30 δισ. ευρώ έως το 2017, αλλά και πρόταση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, με βασικό διαπραγματευτικό όπλο την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία κρίνει απαραίτητη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Πέραν του σχεδίου για το χρέος, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει επίσης μέτρα που αγγίζουν έως και τα 8 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016, αλλά και σειρά καίριων μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, της αγοράς εργασίας, του χονδρικού εμπορίου, τις κατασκευές, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα