Η μητέρα των μαχών για το πρωτογενές πλεόνασμα. Κρίνει τη συμφωνία, απειλεί την οικονομία

Η μητέρα των μαχών για το πρωτογενές πλεόνασμα. Κρίνει τη συμφωνία, απειλεί την οικονομία
Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Στη στενωπό της ύφεσης η Ελλάδα αν η Αθήνα πει ναι σε πλεόνασμα 1% το 2015 . Λύση στο χρέος ζητά η κυβέρνηση που διεκδικεί ανοιχτά 9μηνη παράταση του προγράμματος. Ορόσημο το Eurogroup της 18ης Ιουνίου

Στον καθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να δοθεί η μητέρα των μαχών μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Μπορεί επισήμως η ελληνική κυβέρνηση να διαψεύδει ότι υπαναχωρεί στο θέμα του πλεονάσματος, αποδεχόμενη υψηλότερους στόχους, άρα και περισσότερα μέτρα, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αποκαλύπτουν πως η Αθήνα είναι έτοιμη να θυσιάσει το πλεόνασμα στο βωμό της συμφωνίας.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης να διαβεβαίωνε πως παραμένει η διαφωνία με τους δανειστές στο πλεόνασμα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, είναι έτοιμη να συμφωνήσει στην πρόταση των θεσμών.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η πρόταση των δανειστών προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017.

Τυχόν απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχθεί υψηλότερα πλεονάσματα σηματοδοτεί αυτόματα κατακόρυφη αύξηση του κινδύνου επιστροφής της Ελλάδας στη στενωπό της ύφεσης.

Η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,9% κατά το τρέχον έτος, 2015, έχει από καιρό ξεχαστεί, με τις τελευταίες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου να τοποθετούν την ανάπτυξη για φέτος από μόλις 0,5% έως 1% το πολύ.

Ωστόσο οι φωνές περί επιστροφής της Ελλάδας στην ύφεση πληθαίνουν επικίνδυνα…

Ανοιχτό το θέμα του ΦΠΑ

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει ακόμη το μείζον θέμα με το νέο καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς οι δανειστές πιέζουν για κατάργηση του συνόλου των απαλλαγών του φόρου, φωτογραφίζοντας τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη και η τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς για τρεις συντελεστές (6,5%, 12% και 23%), με εισπρακτικό στόχο 1,36 δισ. ευρώ δεν ικανοποιεί πλήρως τους δανειστές, καθώς ζητούν περαιτέρω αύξηση του στόχου για τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα 1,8 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, παραμένει υπό εξέταση.

Το εν λόγω ζήτημα δεν πρόκειται να φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εάν δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Με βάση τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται να συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου να τεθούν στο μικροσκόπιό του όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία χαρακτηρίζεται το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά εννέα μήνες

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει επισήμως παράταση του προγράμματος κατά εννιά μήνες – ήτοι έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε και εκπνέει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ – αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη του τελευταίου 24ώρου, σε συνδυασμό με τη βασική πλέον επιδίωξη για λύση που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ανοιχτά ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά 9μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να εξασφαλιστεί, αλλά και να θωρακιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα