Η ομιλία του προέδρου του ΣΒΒΕ στο Thessaloniki Summit

Meeting between Greek Prime Minister Alexis Tsipras and stakeholders of northern Greece in Thessaloniki, Greece on Aug. 26, 2017. /      . ,         26 2017.
Meeting between Greek Prime Minister Alexis Tsipras and stakeholders of northern Greece in Thessaloniki, Greece on Aug. 26, 2017. / . , 26 2017. ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου διεξάγεται το 2ο Thessaloniki Summit, μίλησε ο Αθ. Σαββάκης

To Thessaloniki Summit, διεξάγεται σήμερα, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου και αύριο, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο δεύτερο αυτό, Συνέδριο, ένα χρόνο μετά την πρώτη διοργάνωση του Thessaloniki Summit, μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Σαββάκης.

Αναλυτικά η ομιλία του:

Σας καλωσορίζουμε στο Thessaloniki Summit 2017 ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη, κατά κοινή ομολογία, πρώτη του διοργάνωση.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος η Συμεών Τσομώκος ΑΕ - Delphi Economic Forum συνεργάζονται για δεύτερη φορά φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν ένα θεσμό διαλόγου υψηλού επιπέδου για την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Βορείου Ελλάδος και της χώρας, στο οποίο θα συμμετέχουν ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι στον χώρο που υπηρετεί ο καθένας.

Στόχος μας κάθε χρονιά είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από το διήμερο Thessaloniki Summit. Και τα αποτελέσματά του επιδιώκουμε να μεταφέρονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη.

Θεωρώ, ότι αυτή τη μεταφορά των αποτελεσμάτων του Thessaloniki Summit στο υψηλότερο επίπεδο την έχουμε επιτύχει, στη δεύτερη αυτή διοργάνωση, αφού: το διήμερο συνέδριό μας τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ενώ θα παρέμβουν με βαρυσήμαντες ομιλίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, αποτελεί εξαιρετική τιμή η παρουσία περισσότερων των 60 ομιλητών της Συνόδου οι οποίοι έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου που θα μας αναπτύξουν και πολύχρονη εμπειρία στα ζητήματα των αναπτυξιακών πολιτικών και ειδικά της βιομηχανίας.

Μιας βιομηχανίας που η ανάπτυξή της είναι το κεντρικό ζητούμενο αυτό το διήμερο. Γι΄ αυτό και ο τίτλος της Συνόδου είναι: «Ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία ως προϋπόθεση για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο».

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθούν η Ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική και οι γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και η επιχειρηματική καινοτομία ως βασική προϋπόθεση παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στόχος του Thessaloniki Summit 2017 είναι η επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, μέσω πολιτικών για την έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας, για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας καθώς και η δημιουργία συνεργιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με Κυβερνήσεις, με Κεντρικές Τράπεζες και Επιχειρηματικούς Φορείς, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότατα της χώρας μας και ο τομέας των επενδύσεων και να τεθούν οι βάσεις για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη οικονομική και βιομηχανική πολιτική.

Κυρίες & Κύριοι,

Τέσσερα χρόνια πριν, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης συνάντησης των παραγωγικών φορέων με τον τότε Πρωθυπουργό ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, είχα δηλώσει:

«… Χωρίς παραγωγή, χωρίς βιομηχανία το μέλλον της χώρας μας είναι απολύτως αβέβαιο.

Η έξοδος από την οικονομική κρίση και η δημιουργία θέσεων εργασίας διέρχεται από την έμπρακτη και χωρίς κυβερνητικούς δισταγμούς ενίσχυση της Ελληνικής παραγωγής.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι τουριστικές περιοχές, αλλά και η παραμεθόρια ξεχασμένη Βόρεια Ελλάδα που μαστίζεται από την ανεργία, γιατί αφήσαμε τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία στο έλεος του διεθνούς ανταγωνισμού.

Δυστυχώς, το υψηλό λειτουργικό κόστος που αντιμετωπίζει η εγχώρια βιομηχανία και το πλήθος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων την έχουν φέρει στα όρια της βιωσιμότητας.

Γι’ αυτό απαιτείται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, που θα δώσει ελπίδα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος πρότεινε στον τότε Πρωθυπουργό να τεθεί ως ΕΘΝΙΚΟΣ στόχος η υγιής παραγωγική βάση της χώρας να εισφέρει στο εθνικό ΑΕΠ τουλάχιστον 12%, μέχρι το έτος 2020…»

Τέσσερα χρόνια μετά, η κατάσταση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα είναι πραγματικά από δύσκολη έως απογοητευτική.

Δυστυχώς, στη Βόρεια Ελλάδα η έκταση της αποβιομηχάνισης είναι μεγάλη και σημαντική τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Για την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της βιομηχανίας σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, ο ΣΒΒΕ συνεργάζεται με την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, ούτως ώστε, επαναλαμβάνω, να καταγράψουμε την πραγματική κατάσταση της μεταποίησης στις 20 Περιφερειακές Ενότητες του Βορειοελλαδικού Τόξου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προσωρινά στοιχεία της έρευνάς μας, η οποία αφορά στην υπάρχουσα κατάσταση μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τα ποσοστά των λουκέτων που έχουν μπει σε επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2000 και που ιδρύθηκαν ενδιάμεσα τα προηγούμενα δεκαεπτά χρόνια, είναι πραγματικά απογοητευτική:

Στον Έβρο έχουν κλείσει το 63% των μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ.

Στο Κιλκίς έχουν μείνει λιγότερες από το 50% των επιχειρήσεων, ενώ η μοναδική αυτοδιοικούμενη βιομηχανική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, φθίνει καθημερινά.

Στη Ροδόπη έκλεισε το 34% των επιχειρήσεων.

Στα Γιάννενα περισσότερο από το 20%, των επιχειρήσεων, συγκεκριμένα 22%.

Στην Καστοριά επίσης το 21% των επιχειρήσεων, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί το πλήθος των εργαστηρίων γούνας της περιοχής, τα οποία είτε έκλεισαν, είτε βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική και λειτουργική κατάσταση.

Στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας μας, στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, το καμάρι της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί περίπου το 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αντιλαμβάνεστε το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων τα οποία έχουν χαθεί και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που απολέσθησαν τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την τελευταία επταετία της οικονομικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε μαζί με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ την πολύ δύσκολη προσπάθεια της καταγραφής της πραγματικής κατάστασης τη μεταποίησης. Επαναλαμβάνω, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις με τα ποσοστά αποβιομηχάνισης που σας ανέφερα: αφορούν ΑΕ και ΕΠΕ και όχι εργαστήρια. Επίσης, είναι προσωρινά στοιχεία και όχι τα τελικά. Τα τελικά θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της μελέτης και με αποτελέσματα μεγάλης έρευνας μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, για τις κατευθύνσεις βιομηχανικής πολιτικής και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη λειτουργία τους.

Κυρίες & Κύριοι,

Σας περιέγραψα, σε αδρές γραμμές μια ανεπιθύμητη κατάσταση για τη βιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι πλέον δεν μπορεί η δήθεν βιομηχανική μας πολιτική να αρχίζει και να τελειώνει με την προκήρυξη συγχρηματοδοτούμενων δράσεων από το ΕΣΠΑ.

Πρέπει να ασχοληθούμε πραγματικά με μια μετρήσιμη και άκρως ρεαλιστική στρατηγική ανάπτυξης της βιομηχανίας.

Τον στόχο ο ΣΒΒΕ τον έχει διακηρύξει εδώ και μερικά χρόνια: μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή και από το 8,9% συνεισφοράς της μεταποίησης στο ΑΕΠ σήμερα, να πάμε στο 12% μέσα σε τρία – τέσσερα χρόνια.

Επιχειρηματικό Περιβάλλον

Κλαδικές πολιτικές

Πρόσβαση στη χρηματοδότηση

Ανάπτυξη καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας,

μπορούν να είναι μερικά από τα συστατικά της «Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής» για να επιτύχουμε τον ένα και μοναδικό στόχο: την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να ομονοήσουμε. Ενώ όλο το πολιτικό φάσμα συμφωνεί ότι με τη μεταποίηση στο επίκεντρο θα δημιουργηθούν νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, δεν είμαστε ικανοί ως χώρα να δημιουργήσουμε τη βιομηχανική πολιτική που χρειαζόμαστε, για να το πετύχουμε.

Γι΄ αυτό στόχος από το συνέδριό μας είναι να τεκμηριωθούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα καταστήσουν πραγματικά τη μεταποίηση ισχυρή και διεθνώς ανταγωνιστική. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για μας, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια να τοποθετήσει σε πρώτη προτεραιότητα τη μεταποίηση.

Από τα πλέον επίσημα χείλη, η μεταποίηση τυγχάνει υποστήριξης. Πόσο όμως αυτό μετουσιώνεται σε στρατηγικό σχέδιο, σε κατάλληλο πλέγμα βιομηχανικής πολιτικής την οποία ο ΣΒΒΕ ζητά για περισσότερα από δέκα χρόνια απ΄ όλες τις κυβερνήσεις; Μέχρι τώρα, δυστυχώς δεν το έχουμε δει. Αρκεί να σας επισημάνω ότι από την επιτελική σύνοψη της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021» απουσιάζουν εμφατικά δύο λέξεις: η λέξη «μεταποίηση» και η λέξη «βιομηχανία».

Πως λοιπόν θα προχωρήσουμε την επόμενη μέρα;

Πως θα ενισχύσουμε με τρόπο όμως έμπρακτο και ρεαλιστικό τη βιομηχανία στην πατρίδα μας;

Αντί να προχωρούμε μπροστά, δυστυχώς οπισθοδρομούμε.

Ναι… Και στη χώρα μας ακολουθήσαμε τα προηγούμενα τριάντα και πλέον χρόνια τα διεθνώς κρατούντα, και θελήσαμε να γίνουμε ξαφνικά «χώρα υπηρεσιών». Η κατάληξη είναι γνωστή. Ας δούμε το μέγεθος της αποβιομηχάνισης και ας αναλογισθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για ν΄ αντιμετωπίσουμε επιτέλους το πρόβλημα.

Κυρίες & Κύριοι,

Από το βήμα του Thessaloniki Summit 2017 ελπίζω και εύχομαι να ξεκινήσει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για την ανάπτυξη της χώρας. Σε μας τους επιχειρηματίες δεν είναι κατανοητή η δήθεν διαφορά στην οπτική της ανάπτυξης, ειδικά από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχουν κατανοήσει ότι μόνον με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου η χώρα μπορεί να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Μόνον με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι δυνατόν να μεταρρυθμίσουμε με επιτυχία το περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και να αναζητήσουμε έτσι το πλήθος των επενδύσεων που θα πρέπει να υλοποιήσουμε για να μειωθεί πραγματικά η ανεργία και να ξαναβρεθεί η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά .

Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι αναγκαία και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Την έχει ανάγκη η χώρα. Την έχει ανάγκη η Ελληνική περιφέρεια. Η πρότασή μας είναι να ομονοήσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας να βρει τον κοινό τόπο για την ανάπτυξης της πατρίδας μας και με κοινό όραμα όλοι μαζί να χαράξουμε στρατηγική και στόχους για τη βιομηχανία τα επόμενα χρόνια. Στον ΣΒΒΕ πιστεύουμε ότι μπορεί μέσα από στοχευμένα μέτρα βιομηχανικής πολιτικής πράγματι η μεταποίηση να μπορέσει να εισφέρει περίπου 12% στο ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2020.

Κυρίες & Κύριοι,

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους χορηγούς και τους υποστηρικτές του εφετινού Thessaloniki Summit.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς του εφετινού Thessaloniki Summit που είναι:

ΔΕΠΑ

FISIKON Φυσικό Αέριο Κίνησης

ΕΥ

TRANS ADRIATIC PIPELINE (TAP)

ΕΛΒΙΑΛ ΑΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ AE

Τους υποστηρικτές του, που είναι :

BLACK SEA TRADE & DEVELOMPENT BANK

PORTO PALACE HOTEL THESSALONIKI

ΑΛΟΥΜΥΛ ΑΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ΑΒΕΕ

Τέλος, ευχαριστούμε πολύ και τους υποστηρικτές επικοινωνίας του εφετινού Thessaloniki Summit:

CAPITAL. GR

ECONOMIA PUBLISHING

FM 100

MAKTHES.GR

NEWS 24I7

THESS NEWS.GR

THESS NEWS

TV 100

TYPOSTHES.GR

VORIA GR

ΑΘΗΝΑΙΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΘΝΟΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM

ΡΑΔΙΟ 94,5 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

ADVERTISING

SHARE: