Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιακές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις – Ο δρόμος προς την ανάπτυξη

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιακές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις – Ο δρόμος προς την ανάπτυξη

Κοινή Εκδήλωση διαΝΕΟσις και ΣΕΒ - Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας ειδικότερα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό́ τόνισε ότι  αποτελεί όρο επιβίωσης για τις σύγχρονες οικονομίες

Εκδήλωση για την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις ψηφιακές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις διοργάνωσε ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, την Τρίτη, 19/6/2018 στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη δημόσια διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς, πραγματοποιήθηκε με αφετηρία τη μελέτη που εκπονήθηκε υπό τον συντονισμό του καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη για λογαριασμό της διαΝΕΟσις με τίτλο: «Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Στην Ελλάδα». (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: «Ανάγκη ενός ρεαλιστικού και φιλόδοξου οράματος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση»

Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης και αναφερόμενος στην ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση, ο πρόεδρος της διαΝΕΟσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «πέρα από τις τεχνικές και δομικές λύσεις, αυτό που αναδεικνύεται, ως ίσως το πιο σημαντικό, είναι η ανάγκη ενός ρεαλιστικού και φιλόδοξου οράματος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη χώρα μας, που θα μπορεί να δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα συνεργατικότητας στο Δημόσιο, με έμφαση στην άριστη εξυπηρέτηση πολιτών, επισκεπτών κι επιχειρήσεων. Χωρίς όραμα ένας τόσο μεγάλος μετασχηματισμό είναι αδύνατος. Και πώς υλοποιείται ένας τέτοιος μετασχηματισμός; Με πολιτική. Πολιτική βούληση που οδηγεί στη διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων, που οδηγούν στη δημιουργία νομοθεσίας και θεσμικού πλαισίου, που οδηγούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.»

Θεόδωρος Φέσσας: Μονόδρομος μια επιθετική ψηφιακή στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε τη σημασία αυτής της κοινής πρωτοβουλίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν σε καθημερινή βάση». Ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι έχοντας, ήδη, συμπληρώσει έναν δεκαετή κύκλο κρίσης είναι ανάγκη να θέσουμε ξανά φιλόδοξους εθνικούς στόχους που θα μας ενώνουν αντί να μας διχάζουν. Αναφερόμενος στο επενδυτικό κενό και στο φιλόδοξο σενάριο που έχει προτείνει ο ΣΕΒ για αύξηση των επενδύσεων -με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%- ο κ. Φέσσας  τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν θα έρθουν απλά και μόνο επειδή σταθεροποιείται η οικονομία ή επειδή ολοκληρώνεται το 3ο μνημόνιο.  «Το κενό που πρέπει να καλύψουμε είναι τεράστιο και απαιτεί αντίστοιχη προσπάθεια από πλευράς μας. Απαιτείται ένα μεταρρυθμιστικό σοκ. Πέρα και πάνω από όσα προέβλεπαν μέχρι σήμερα τα μνημόνια, που δυστυχώς σε ό,τι αφορά το μεταρρυθμιστικό τους σκέλος δεν έγιναν ποτέ κτήμα και ιδιοκτησία μας».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας ειδικότερα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό́ τόνισε ότι  αποτελεί όρο επιβίωσης για τις σύγχρονες οικονομίες, σημειώνοντας ότι οι χώρες με πλεονάσματα στην υιοθέτηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών είναι οι πρωταγωνιστές του σήμερα και του αύριο.  Ο κ. Φέσσας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στην ομάδα  των χωρών της Ευρώπης που υστερούν και αποκλίνουν από τους πιο προηγμένους ψηφιακά εταίρους μας, γι΄ αυτό και είναι «μονόδρομος μια επιθετική ψηφιακή στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων». 

Ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, με συντονιστή, τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, Διευθυντή Ερευνών, διαΝΕΟσις  και ομιλητές ειδικούς και στελέχη από την αγορά, όπως τους κκ. Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλο Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Microsoft ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.,  Μάρκο Βερέμη,  Διευθύνοντα Σύμβουλο και Συνιδρυτή, UPSTREAM ΑΕ, Ανδρέα Δρυμιώτη, Σύμβουλο Επιχειρήσεων, Γρηγόρη Θεοδωράκη, Γενικό Γραμματέα, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δημήτρη Μάρη, Ιδρυτή και Πρόεδρο Ομίλου 24MEDIA & Πρόεδρο Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου και Γρηγόρη Χριστόπουλο, Chief Commercial Officer Business Segment, ΟΤΕ GROUP.

Με θέμα τις «Ψηφιακές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις. Που βρισκόμαστε, που θέλουμε και που μπορούμε να πάμε», ακολούθησε 2 συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονίστρια, την κα. Μαρίνα Σπυριδάκη, Διευθύντρια, του Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του , ΣΕΒ και συμμετέχοντες τους επικεφαλής των πλέον συχνά χρησιμοποιούμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις, όπως: η κ. Μαριάννα Ασημομύτη, Προϊσταμένη Τμήματος Υποστήριξης Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων & Ελέγχων, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, της νεοσύστατης πλατφόρμας ηλεκτρονικής αδειοδότησης, ο κ. Γεράσιμος Γεωργόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Εταιρικού Δικαίου & ΓΕΜΗ, Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, αρμόδιος για την ηλεκτρονική Υπηρεσία μιας Στάσης, η κ. Σοφία Σεχπερίδου, Διευθύντρια της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  και υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία του TAXISnet, η κ. Μαρία Τζαφάλια, Προϊσταμένη του Γ’ τμήματος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αρμόδια για το ηλεκτρονικό τελωνείο (ICISnet) και υπεύθυνη για την προετοιμασία του Single Window για τις εξαγωγές  μαζί με τον κ. Απόστολο Φρατζέσκο, Διευθυντή Ανάπτυξης και Τεχνικής Στήριξης Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ., Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης αρμόδιο για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών δημόσιων προμηθειών συζήτησαν για τις επιτυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά κυρίως για το πώς μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη γενιά ψηφιακών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.

Οι νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις που προτείνει ο ΣΕΒ

Παρεμβαίνοντας ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Άκης Σκέρτσος  ανέλυσε το θέμα «E-government και ψηφιακές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις. Κράτος 2.0.» και στάθηκε στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη σήμερα οι επιχειρήσεις, προτείνοντας, τα ακόλουθα:

  • Εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών συναλλαγών

  • Ψηφιοποίηση της δικαστικής ύλης και πλήρως ηλεκτρονικές διαδικασίες (E-Justice). Αυτό σημαίνει  αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων, Διαλειτουργικότητα και διασύνδεση με όλα τα επιμέρους συστήματα, ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης στόχων και απόδοσης.

  • Άμεση ενεργοποίηση μιας ενιαία πύλης για την ηλεκτρονική υποβολή & παρακολούθηση αδειοδοτήσεων που θα περιλαμβάνει τόσο την άδεια άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας όσο και την  περιβαλλοντική αδειοδότηση και θα συντονίζει τους αναγκαίους ελέγχους στην αγορά 

  • Ψηφιοποίηση γεωχωρικών πληροφοριών (χρήσεις γης, συντελεστές δόμησης, δασική & αρχαιολογική νομοθεσία) και δημιουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας για  ηλεκτρονική έκδοση αδειών (GIS)

  • Συστήματα ιχνηλασιμότητας για παρακολούθηση του εφοδιασμού και τη μείωση του λαθρεμπορίου (πχ σε τσιγάρα, καύσιμα)

  • Ολοκληρωμένες υπηρεσίες εξαγωγών μέσω μιας Ενιαίας Πύλης Εξαγωγών.

«Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν με διεύρυνση του Outsourcing για εξοικονομήσεις και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών.  Ζητούμενο είναι η ποιότητα των υπηρεσιών και όχι το ποιος θα το κάνει» τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση επιφύλαξε και μια ευχάριστη έκπληξη για τους συμμετέχοντες, αφού παρουσιάστηκε για πρώτη σε ευρύ κοινό η ηλεκτρονική υπηρεσίας μιας στάσης (e-ΥΜΣ) όπου  καθιστά εφικτή τη σύσταση μιας τυπικής ΑΕ από τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα