‘Καλοκαίρι’ και στις τράπεζες

‘Καλοκαίρι’ και στις τράπεζες

Η ανοδική πορεία των καταθέσεων τον Ιούνιο, μαζί με τη βελτίωση της ζήτησης στα επιχειρηματικά κυρίως δάνεια, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των capital controls, συνθέτουν την εικόνα μιας απαρχής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς

Θετικός ήταν ο Ιούνιος για τις ελληνικές τράπεζες. Μια απαρχή εμπιστοσύνης προς το πιστωτικό σύστημα, οριακή ακόμη, αλλά ενδεικτική, άρχισε να καταγράφεται από την πορεία των συναλλαγών τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στην πορεία των καταθέσεων, που κινείται ανοδικά, όσο και στην αντίστοιχη των δανείων (όχι όμως των νοικοκυριών). Μια τάση ανόδου καταγράφηκε στα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και στα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, απορροφώντας μια μικρή ζήτηση για νέα κεφάλαια. Προφανώς, βοήθησε και η βελτίωση του κλίματος που άρχισε να διαμορφώνεται ενόψει της χαλάρωσης των capital controls που ήδη ισχύουν από τις 22 Ιουλίου και ουσιαστικά, από την προσεχή Δευτέρα θα εφαρμόζονται στις τράπεζες.

Ειδικότερα, ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας όπου αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούνιο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 1,04 δισ. ευρώ, ή 0,85% σε μηνιαία βάση, στα 122,74 δισ. ευρώ – ει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2003. Τον Μάιο οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί στα 121,7 δισ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούλιο πέρυσι,  οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν εκροές καταθέσεων ύψους 42 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, τον Ιούνιο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -2%, αμετάβλητος έναντι του προηγούμενου μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 479 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 357 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Δάνεια νοικοκυριών

Πιο μαζεμένα τα νοικοκυριά τον Ιούνιο, μείωσαν τα αιτήματα για νέα δάνεια, έναντι του Μαΐου, όμως παρά τον περιορισμό των δανείων, η τάση είναι θετική (διότι η αρνητική ροή, τον Ιούνιο είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του Μαΐου) . Τον Ιούνιο, η ζήτηση για νέα δάνεια ιδιωτών ήταν κατά 97 εκατ ευρώ λιγότερη, ενώ, έναν μήνα πριν, είχε σημειωθεί αρνητική καθαρή ροή της τάξεως των 275 εκατ. ευρώ , ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,0%, από -2,9% τον προηγούμενο μήνα.

Δάνεια σε επιχειρήσεις

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Ιούνιο του 2016 ήταν θετική κατά 566 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 68 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1%, από 1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,7%, αμετάβλητος έναντι του προηγούμενου μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 355 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 70 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -6% τον Ιούνιο του 2016, από -8,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 211 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Τον Ιούνιο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 10 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 14 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,6%, από -1,5% τον προηγούμενο μήνα.

Χαλάρωση capital controls

Από  την ερχόμενη Δευτέρα θα εφαρμοσθούν πλήρως τα νέα μέτρα χαλάρωσης των capital controls, τα οποία θα ισχύουν με αναδρομική ισχύ από την ημέρα που ανακοινώθηκαν (στις 22 Ιουλίου). Ο λόγος της καθυστέρησης κατά μία εβδομάδα, οφείλεται σε τεχνικά αίτια που έχουν σχέση με την πρσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων των τραπεζών.  Υπενθυμίζεται ότι πλέον όποιος καταθέσει “φρέσκο” χρήμα, που θα καταθέσει στις τράπεζες (χρήμα που προέρχεται από “σεντούκια”, “στρώματα”, θυρίδες), θα μπορεί – από τα καταστήματα όμως και όχι από τα ΑΤΜς- να το “σηκώνει” χωρίς όριο. Αν καταθέσει κάποιος 2.500 ευρώ, ακριβώς το ίδιο ποσό μπορεί να κάνει ανάληψη. Αν τα χρήματα προέλθουν από το εξωτερικό, θα μπορεί να σηλώσει το 30% αυτών.

Ως προς τα εβδομαδιαία όρια αναλήψεων, αντί για 420 ευρώ την εβδομάδα, δίνεται η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ για ένα δεκαπενθήμερο.

Αυτό διευκρινίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) . Ειδικότερα, η Ένωση αναφέρει τα εξής:

«Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ θα ολοκληρώσουν έως την 1 Αυγούστου 2016 τις απαιτούμενες μηχανογραφικές προσαρμογές των συστημάτων τους προκειμένου να ικανοποιήσουν, με αναδρομική ισχύ από 22 Ιουλίου 2016, όλες τις άρσεις των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων που υιοθετήθηκαν με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Αριθ. Γ.Δ.Ο.Π. 0001080 ΕΞ 2016/Χ.Π. 1475 (ΦΕΚ Β΄ 2282/22.7.2016)», αναφέρεται.

Η ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών σημειώνει ακόμα ότι «τα συστήματα των τραπεζών μελών της ΕΕΤ έχουν ήδη προσαρμοστεί, από την Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016, προκειμένου μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες να μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα