'Καλπάζουν' τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών

ΡΟΔΟΣ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ . (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΡΟΔΟΣ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ . (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία κατ’ επέκταση, αποτελούν οι πρόσφατες επενδύσεις κορυφαίων οίκων του εξωτερικού, στις καλυμμένες ομολογίες των Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώνονται οι εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών. Και οι τρεις συστημικοί μεγάλοι όμιλοι Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς απέσπασαν εντός του Οκτωβρίου ένα μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού.

Μέσα σε έναν μήνα, και οι τρεις τράπεζες άντλησαν από την αγορά μέσω του των καλυμμένων ομολογιών, κάτι λιγότερο από 2 δις ευρώ. Στόχος των εκδόσεων αυτών είναι η άντληση κεφαλαίων για τη βελτίωση της ρευστότητάς τους και τη χρηματοδοτική στήριξη της οικονομίας. Τα ομόλογα λέγονται καλυμμένα, γιατί έχουν «στην πλάτη τους» εγγυήσεις- καλύμματα που προσδίδουν στους επενδυτές μία ασφάλεια παραπάνω.

Συγκεκριμένα, οι τρεις παραπάνω όμιλοι συγκέντρωσαν και απορρόφησαν κεφάλαια ύψους 1,750 δις ευρώ, ικανοποιώντας το ενδιαφέρον μεγάλων και διεθνούς κύρους επενδυτών του εξωτερικού, οι οποίοι μέσα από τις προσφορές τους, είχαν πρόθεση να επενδύσουν συνολικά πολλαπλλάσια κεφάλαια. Η Εθνική Τράπεζα απορρόφησε 750 εκατ ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς – της οποίας η έκδοση έκλεισε χθες- 500 εκατ ευρώ και άλλα 500 εκατ ευρώ η Eurobank.

Να σημειωθεί ότι στα προσεχώς – πριν το τέλος του 2017 - αντίστοιχη κίνηση ετοιμάζει η Αlpha Bank, με πρόθεση να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ ευρώ και στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει παρουσιάσεις (roadshows) σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Πρώτη ξεκίνησε η Εθνική Τράπεζα, της οποίας η έκδοση απέσπασε σε προσφορές, τιμήματα σχεδόν....τριπλάσια του στόχου άντλησης ρευστότητας. Με αρχικό στόχο τα 500 εκατ ευρώ, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ και η Εθνική τελικά, ικανοποίησε αιτήματα έως 750 εκατ. Ευρώ, επενδυτών από το Ην Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και άλλων αγορών.

Μεταξύ των επενδυτών, που «μπήκαν» στην έκδοση της Εθνικής, φιγουράρει το IFC, μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο επένδυσε 40 εκατ. ευρώ στις καλυμμένες ομολογίες της Τράπεζας.

Προφανώς και αυτή η επενδυτική κίνηση του επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και κατ’επέκταση, στην ελληνική οικονομία.

Μάλιστα το ίδιο το IFC σε σχετική του ανακοίνωση, ανέφερε χαρακτηρηστικά ότι η επένδυση έχει στόχο να στηρίξει την προσπάθεια της Εθνικής να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και να ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Βασίλης Κάβαλος, διευθυντής διαχείρισης διαθεσίμων της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε: "Καλωσορίζουμε την επένδυση του IFC και τη στήριξη για αυτή τη συναλλαγή. Η έκδοσή μας έτυχε θερμής υποδοχής από την αγορά, με πολύ υψηλή ζήτηση που μας επέτρεψε να επανακαθιερώσουμε την παρουσία μας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Η επένδυση αυτή ταιριάζει με τη στρατηγική του IFC στην Ελλάδα που είναι να ενδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να δώσει ώθηση στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.

"Αυτή η σημαντική συναλλαγή στέλνει ένα ισχυρό σήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία τόσο από τους εγχώριους όσο και από τους διεθνείς επενδυτές", ανέφερε ο Manuel Reyes Retana, περιφερειακός διευθυντής του IFC για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. "Είναι η πρώτη φορά από το 2014 που ο τραπεζικός κλάδος της χώρας αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, μια καλή ένδειξη της εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη".

Σημειώνεται ότι το IFC ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 2015 και έχει έκθεση άνω των 600 εκατ. ευρώ σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδας.

Τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς

Μόλις χθες, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την έκδοση 5ετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 500εκατ. ευρώ. Η έκδοση εντάσσεται στο πρόγραμμα καλυμμένων ομολογιών της Τράπεζας ύψους 10δισ ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος της διατέθηκε σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε σε Euribor+250 μονάδες βάσης, το πλέον ανταγωνιστικό ανάμεσα στις πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών. Τα έσοδα της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Το καλυμμένο ομόλογο της Eurobank

Λίγες ημέρες, πριν, η Eurobank ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση καλυμμένων ομολόγων ύψους 500 εκ. Ευρώ( ομόλογα ή καλυμμένα ομόλογα). Προηγήθηκε σειρά συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές σε επιλεγμένα χρηματοοικονομικά κέντρα (4 ημέρες roadshow σε Λονδίνο, Μιλάνο, Αθήνα, Φρανκφούρτη και Μόναχο).

Τα ομόλογα είναι σταθερού επιτοκίου, τριετούς διάρκειας και φέρουν ετήσιο τοκομερίδιο 2,75%. Η τιμή έκδοσης των καλυμμένων ομολόγων ορίστηκε σε 99,349% και η απόδοση διαμορφώθηκε σε 2,98%.

Η έκδοση είχε μεγάλη απήχηση στο διεθνές και εγχώριο επενδυτικό κοινό προσελκύοντας θεσμικούς επενδυτές από 20 χώρες. Το Βιβλίο Προσφορών υπερκαλύφθηκε πάνω από 2 φορές με την συμμετοχή των διεθνών θεσμικών επενδυτών να ανέρχεται στο 85%.

Συντονιστές της έκδοσης ήταν οι Barclays, Goldman Sachs, UBS, JP Morgan, NatWest Markets and Commerzbank.

Η συναλλαγή οριοθετεί την επιστροφή της Eurobank στις Διεθνείς Αγορές μετά την τελευταία της παρουσία το 2014, και θα συμβάλλει στην περαιτέρω απομείωση της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) ενώ παράλληλα θα διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησης της.

ADVERTISING

SHARE: