Κατακόρυφη μείωση τιμών στα ακίνητα

Κατακόρυφη μείωση τιμών στα ακίνητα

Σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή "Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων". Εικόνα κατάρρευσης δείχνουν οι τιμές των ακινήτων

Eικόνα κατάρρευσης δείχνουν οι τιμές των ακινήτων με βάση το αρχείο μεταβιβάσεων ακινήτων που ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στο site του υπουργείου οικονομικών.

Από μια τυχαία αναζήτηση με βάση την περιοχή τα τετραγωνικά και την το έτος κατασκευής τα οποία απεικονίζονται με την τιμή συμβολαίου εμφανίζονται τεράστιες διαφορές μεταξύ των αντικειμενικών αξιών και των τιμών πώλησης των ακινήτων.

Για παράδειγμα διαμέρισμα 109,83 τετραγωνικών στο δεύτερο διαμέρισμα της Αθήνας κατασκευής 1990 πουλήθηκε με τιμή συμβολαίου 85.000 ευρώ δηλαδή 795,6 ευρώ το τ.μ ενώ η αντικειμενική τιμή για την περιοχή είναι 1250 ευρώ.

Διαμέρισμα 106 ,47 τμ στην Γλυφάδα κατασκευής 1989 πωλήθηκε έναντι 30.000 ευρώ δηλαδή με 366 ευρώ το τετραγωνικό ενώ οι αντικειμενικές αξίες στην ίδια περιοχή είναι 1450 ευρώ.

Διαμέρισμα 134 τετραγωνικών κατασκευής 1989 στην Νέα Σμύρνη πωλήθηκε με τιμή συμβολαίου 75.000 ευρώ δηλαδή 559 ,7 ευρώ το τετραγωνικό ενώ οι αντικειμενική τιμή είναι 1700 ευρώ.

Tα στοιχεία της εφαρμογής είναι αρκετά περιορισμένα αφού λειτουργεί μόνο λίγες μέρες πιλοτικά. Κύκλοι του υπουργείο οικονομικών τόνιζαν η εφαρμογή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων στο site του υπουργείου Οικονομικών ( minfin.gr) είναι πληροφοριακού και στατιστικού χαρακτήρα για την διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων ανά περιοχή. Όπως αναφέρεται και στο site, είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και στηρίχθηκε σε ένα δείγμα πραγματικών στοιχειών, ούτως ώστε να δοκιμασθεί η λειτουργικότητα της εφαρμογής. Θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες όταν θα τεθεί επίσημα στην παραγωγική του λειτουργία.

Ωστόσο δίνει ένα δείγμα για το πόσο δύσκολο θα είναι χωρίς την παρέμβαση και άλλων στοιχείων και εμπειρογνωμόνων να φτάσουμε μέχρι και το τέλος του χρόνου σε ένα σύστημα αντικειμενικών αξιών κοντά στις εμπορικές χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά η γεωμετρία και οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα