Κατατέθηκε στη Βουλή το ‘μίνι’ φορολογικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το ‘μίνι’ φορολογικό νομοσχέδιο
ΒΟΥΛΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ// Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ .(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Περιλαμβάνονται βελτιωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση μεγάλων φορολογικών εκκρεμοτήτων

Τον δρόμο για τη Βουλή πήρε το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε προαναγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη.

Όπως είχε αναφέρει το News247, στο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται βελτιωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση μεγάλων φορολογικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες καθυστερούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Πιο αναλυτικά:

Τεκμήρια

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τεκμηρίων αναμένονται διορθωτικές παρεμβάσεις, με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογούμενων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή ακίνητα.

Kατά τις πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την απαλλαγή από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή από ακίνητα.

Έσοδα από «μπλοκάκι»

Βελτιωτικές κινήσεις αναμένονται και για τους μισθωτούς που ενισχύουν το ετήσιο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι».

Ειδικότερα, για όσους είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, προβλέπεται πως για το «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ για τον μισθό με συντελεστές 22% -42% και ταυτόχρονη φοροέκπτωση 2.100 ευρώ.

Με τη νέα διορθωτική κίνηση θα δίδεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί. Την περασμένη χρονιά, οι μισθωτοί με «μπλοκάκι» είχαν τη δυνατότητα να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων εφόσον:

– Είχαν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα στα οποία εργάζονται

– Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία εργάζονται δεν υπερβαίνουν τα τρία σε αριθμό. Αν είναι περισσότερα των τριών τότε το 75% του εισοδήματος έπρεπε να προέρχεται τουλάχιστον από έναν.

– Δεν διεξάγουν εμπορική δραστηριότητα και η επαγγελματική εγκατάσταση ταυτίζεται με την διεύθυνση κατοικίας τους.

Norman Atlantic

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με το νομοσχέδιο θα καταστούν αφορολόγητα τα βοηθήματα που έλαβαν οι συγγενείς των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic.

Aφορολόγητα θα χαρακτηριστούν τόσο το βοήθημα των αυτοκινητιστών στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα βοηθήματα χορηγηθούν με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα