Καθυστέρηση της δόσης και ‘κόπωση’ εσόδων φέρνουν το σχέδιο Β

Καθυστέρηση της δόσης και ‘κόπωση’ εσόδων φέρνουν το σχέδιο Β
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016 στην Βουλή το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Μπροστά στο ενδεχόμενο καθυστέρησης της δόσης των 2,8 δις ευρώ αλλά και την "κόπωση" στην είσπραξη των εσόδων η Κυβέρνηση φέρνει σε άμεση χρήση το σχέδιο Β που περιλαμβάνει κατ αρχήν περικοπές δαπανών για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου

Το ενδεχόμενο καθυστέρησης της δόσης των 2,8 δις ευρώ αλλά και η «κόπωση» στην είσπραξη των εσόδων φέρνει σε άμεση χρήση το σχέδιο Β της Κυβέρνησης που περιλαμβάνει κατ αρχήν περικοπές δαπανών για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου και στην συνέχεια αύξηση φόρων για την διασφάλιση των στόχων του προϋπολογισμού.

Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών διέψευδαν κατηγορηματικά πριν λίγη ώρα το ενδεχόμενο πρόωρης αύξησης των φόρων σε καύσιμα , καφέ , και τσιγάρα που είναι προγραμματισμένα για το 2017.

Ωστόσο η ανησυχία υπάρχει και δεν αφορά μόνο το σκέλος των εσόδων αλλά και των δαπανών. Η υστέρηση κατά 2 δις σε πρωτογενείς δαπάνες που ανεβάζει το πρωτογενές πλεόνασμα στα 3,5 δις ευρώ για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου δεν αποτελεί «υγιή» εκτέλεση προϋπολογισμού. Οι δαπάνες αυτές είναι προϋπολογισμένες από και θα πρέπει να αποδοθούν για κοινωνική πολιτική επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων νοσοκομείων ΟΤΑ και κοινωνικά επιδόματα.

Συνδέονται εμμέσως, και με το ύψος και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δανειστών. Μάλιστα με βάση το τεχνικό μνημόνιο υπάρχει πλέον απειλή αν η αποπληρωμή τους δεν είναι ομαλή , η δόση των 2,8 δις ευρώ όταν δοθεί να είναι «κουτσουρεμένη» στα 1,1 δις αφού τα 1,7 δις ευρώ θα πήγαιναν σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων του δημοσίου.

Την ίδια ώρα όμως η δόση των 2,8 δις είναι εξασφαλισμένη σε ότι αφορά το χρόνο που θα δοθεί . Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει διαμηνύσει ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Αν μέχρι τότε δεν υπάρχει πιστοποίηση από τους θεσμούς ότι τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης έχουν ολοκληρωθεί η τα 2,8 δις δεν θα χαθούν, αλλά θα ενσωματωθούν σε μια άλλη , μεγαλύτερη δόση , η οποία θα συνδεθεί πλέον με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης . Όσο και αν θέλει να είναι κανείς αισιόδοξος η πρόσφατη εμπειρία με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης είναι ενδεικτική για το πόσο γρήγορα μπορούν να κυλήσουν οι διαπραγματεύσεις. Υπό την πίεση του Brexit υπήρξε μεν συμφωνία για την αξιολόγηση τον Μάιο -μετά από διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο- αλλά ακολούθησαν τρείς σειρές συμπληρωματικά προαπαιτούμενα που έφεραν την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ στις 16 Ιουνίου. Σήμερα , 40 ημέρες πριν την προθεσμία τα 13 από τα 15 προαπαιτούμενα βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Πρόδρομος κόφτης

Σε μια προσπάθεια λοιπόν να περιορίσει το κίνδυνο αποκλίσεων το υπουργείο οικονομικών θα εφαρμόσει το μνημόνιο ενεργοποιώντας το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και μαζί έναν «πρόδρομο κόφτη» . Η πρώτη αποστολή του συμβουλίου θα είναι να «επαναξετάσει» πιλοτικά τις δαπάνες των υπουργείων οικονομικών , ανάπτυξης και πολιτισμού . Ο σχεδιασμός προβλέπει ανάλογα με τις ανάγκες περικοπές από 5% έως και 20% σε μη επενδυτικές δαπάνες αφού αυτές έχουν εξαιρεθεί ακόμη και από τον δημοσιονομικό κόφτη.

Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις οι περικοπές θα περάσουν κυρίως από λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες στραγγίζοντας την λειτουργία μεγάλου μέρους της δημόσιας διοίκησης αφού αφορούν επιχορηγήσει σε ΔΕΚΟ υπουργεία τον στρατό την αστυνομία τα νοσοκομεία και τους ΟΤΑ.

Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα μέσα στον Οκτώβριο με στόχο οι περικοπές να γίνουν για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.

Οι φόροι

Από τους ψηφισμένους έμμεσους φόρους μόνος που μπορεί να επιβληθεί από τον Οκτώβριο και να έχει αποτέλεσμα στα έσοδα είναι η αύξηση του ΕΦΚ στα υγρά καύσιμα δηλαδή την αμόλυβδη βενζίνη το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο. Η τιμή λιανικής αναμένεται – με βάση τις σημερινές τιμές – να αυξηθεί ανάλογα με το καύσιμο από 6 έως και 10 λεπτά ενώ τα επιπλέον έσοδα υπολογίζονται σε λιγότερο από 150 – 200 εκ ευρώ. Σε αυτά βέβαια θα πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 100 εκ ευρώ που αναμένονται και από την προγραμματισμένη αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης που έρχεται από την 1η Οκτωβρίου.

Η πρόωρη αύξηση του φόρου στα τσιγάρα αναμένεται να μην έχει αποτέλεσμα καθώς οι εταιρίες γνωρίζοντας την εξέλιξη από το καλοκαίρι έχουν δημιουργήσει αποθέματα όχι μόνο εμπορευμάτων αλλά και των φορολογικών ταινιών στα πακέτα που είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση των εσόδων από τα τελωνεία.

Σε ότι αφορά τον καφέ για τον οποίον επιβάλλεται για πρώτη φορά ΕΦΚ η πρόωρη εφαρμογή του εκτός από μηδενικό αποτέλεσμα (λόγω αποθεματοποίησης από τις εταιρίες σε παλιές τιμές) θα προκαλούσε και ένα αναιτιολόγητο αιφνιδιασμό στις εταιρίες του χώρου η οποία έχουν να υπομείνουν το πρόσθετο κόστος που εμπεριέχει η υπαγωγή τους σε τελωνειακό καθεστώς.

Για τον λόγο αυτό οι πρόωρες αυξήσεις φόρων σε τσιγάρα και καφές έχουν αποκλειστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα