Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ – Κίνα

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ – Κίνα
Ο Τραμπ και ο Σι AP Photo/Andy Wong, File

Το Πεκίνο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι επιζητά να «καταστρέψει» τη διμερή εμπορική σχέση τους, μετά την αναγγελία για επιβολή πρόσθετων δασμών 10% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας συνολικά 200 δισ. δολαρίων από το Σεπτέμβριο..

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε απαράδεκτους τους νέους τελωνειακούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άλλων 200 δισ. δολαρίων που εξήγγειλαν οι Αμερικανοί από το Σεπτέμβριο. Διεμήνυσε δε ότι το Πεκίνο θα είναι αναγκασμένο να ανταποδώσει αυτό το τιμωρητικό μέτρο από μέρους της Ουάσινγκτον.

Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.

«Οι αμοιβαίες αυξήσεις των τελωνειακών δασμών σε μεγάλη κλίμακα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καταστροφή του σινοαμερικανικού εμπορίου», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ένα φόρουμ στο Πεκίνο ο Λι Τσενγκάνγκ, υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν το σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αλλά και την παγκοσμιοποίηση.

Για τον Λι Τσενγκάνγκ, η μοναδική ορθή επιλογή στη σχέση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον είναι η συνεργασία. Τόνισε ακόμη ότι η αποφασιστικότητα της κινεζικής κυβέρνησης να βελτιώσει το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και να υποστηρίξει το πολυμερές εμπορικό σύστημα δεν θα καμφθεί.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα