Κοινή στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα

Κοινή στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα

Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή στάση για την Ελλάδα. Προς τη σωστή κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις δηλώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μπαράζ συναντήσεων για Τσακαλώτο

Οι δανειστές της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί επί ποιας βάσης έχουν συμφωνήσει και τι ακριβώς θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε από τη Χάγη ότι έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση μεταξύ των δανειστών και Ελλήνων αξιωματούχων.

«Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.

“Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις διαρκούν πολύ χρόνο, αλλά βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση”, πρόσθεσε.

Το ύψος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στη Χάγη, ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι θα λάβει χώρα μια συνάντηση των βασικών παικτών στη διάσωση της Ελλάδας, αλλά απέρριψε τον όποιο ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα συμμετέχουν, εκτός από τον Γ. Ντάισελμπλουμ, οι εκπροσώποι των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ, τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, καθώς και άλλους αξιωματούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο, διέψευσε ότι θα υπάρξει συνάντηση Τσακαλώτου-Μέρκελ.

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας. «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε χθες βράδυ εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, ενώ για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε χθες βράδυ το Euro Working Group. Αν και το χρέος της Ελλάδας δεν λήγει πριν από τον Ιούλιο, οι Αρχές θεωρούν ότι πρέπει να επιτευχθεί μία σημαντική πρόοδος έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση του θέματος στις επερχόμενες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα.

(Πηγή φωτογραφίας: soo.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα