Κομισιόν: Χωρίς πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, δεν γίνεται Eurogroup

Κομισιόν: Χωρίς πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, δεν γίνεται Eurogroup
European finance ministers meeting in Brussels, Belgium, on Saturday, July 11 and 12, 2015. / , 11 12 2015. SOOC

Τι δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Α. Μπράιτχαρτ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη

Τα πάντα εξαρτώνται από το εάν θα υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όσον αφορά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, A. Μπράιτχαρτ.

“Όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο που θα σημειώσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κουαρτέτο”, είπε, προσθέτοντας ότι οι ελεγκτές έχουν επιστρέψει από την Κυριακή στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) το συντομότερο δυνατόν.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε όσα και ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, για την ανάγκη προόδου στις συζητήσεις για τα προληπτικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση ως δικλείδα ασφαλείας για τους πιστωτές και τους επενδυτές.

Για να πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης η κυβέρνηση πρέπει να ανέβει τον δικό της Γολγοθά, καθώς μέσα στα επόμενα ελάχιστα 24ωρα θα πρέπει να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς όχι μόνο για το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, αλλά και για τα νέα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που έφερε από το Άμστερνταμ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η μάχη για την ελληνική πλευρά διπλή και δύσκολη. Το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ δεν έχει ακόμη κλείσει, αφού υπάρχουν ακόμη δύο σοβαρές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν, το ύψος του αφορολόγητου ορίου και ένα χάσμα της τάξης των 70 εκατ. ευρώ από το μέτωπο των συντάξεων. Σε ό,τι αφορά το ύψος του αφορολόγητου ορίου, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι πιέσεις των δανειστών να “πέσει” κάτω των 9.091 ευρώ (πρόταση της κυβέρνησης αποτυπωμένη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή) στη ζώνη λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ καθίστανται ολοένα και πιο ασφυκτικές.

Την ίδια στιγμή όμως που η ελληνική πλευρά θα δίνει αγώνα δρόμου για να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές της σε αφορολόγητο και συντάξεις, θα πρέπει να δίνει και μια δεύτερη, παράλληλη μάχη για το περιεχόμενο του προληπτικού πακέτου των 3,6 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα