Κουαρτέτο έτοιμο για σκληρό ροκ

Κουαρτέτο έτοιμο για σκληρό ροκ
The represantatives of the European Institutions (European Central Bank, European Commission, IMF and EMS) visit the Bank of Greece, in Athens, July 31, 2015 / , , 31 , 2015 SOOC

Στην Αθήνα το κουαρτέτο των δανειστών για να καταγράψει ελλείψεις και καθυστερήσεις σε «παλιά» και «νέα» προαπαιτούμενα. Τα δύο θέματα που υπάρχουν στη σημερινή ατζέντα

Μίνι αξιολόγηση εφ όλης της ύλης ξεκινά από σήμερα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας το κουαρτέτο των δανειστών το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα για να καταγράφει ελλείψεις και καθυστερήσεις σε «παλιά» και «νέα» προαπαιτούμενα.

Την απόδοση των φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν τον Μάιο την πρόοδο του ασφαλιστικού , τα μέτρα sos για την δόση των 2,8 δις ευρώ αλλά και την προετοιμασία των καυτών φακέλων της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγουν από σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Οι κκ Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικολό Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) βρίσκονται από χθες το βράδυ στην Αθήνα χωρίς να έχει προηγηθεί η συνηθισμένη προετοιμασία των τεχνικών κλιμακίων αφού δεν έρχονται για επίσημη αξιολόγηση.

Ο στόχος τους είναι να κάνουν έναν κατ αρχήν απολογισμό δημοσιονομικό και « θεσμικό» ,για τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης . Από αύριο θα εξετάσουν αν τα φορολογικά μέτρα η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των άλλων φόρων , έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο ταμείο τους κράτους . Επίσης, θα εξετάσουν την πορεία σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017 και την βασιμότητα των αισιόδοξων προβλέψεων για το κλείσιμο του 2016, τις οποίες παρουσίασε την Παρασκευή ,ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος , στο άτυπο Eurogrroup της Μπρατισλάβας.

Την Τετάρτη θα έχουν μια εφ όλης της ύλης συνάντηση με τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο με μια πολύ γεμάτη ατζέντα . Η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου , η πορεία υλοποίησης του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) η πρώτη εφαρμογή μείωσης των δικαιούχων του ΕΚΑΣ θα είναι τα θέματα της παλιάς ατζέντας που θα επανεξεταστούν. Στα «προσεχώς» αναμένεται να γίνει και μια πρώτη συζήτηση για το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει ο διάλογος για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας τόσο στην ομιλία του Σαββάτου όσο και στην χθεσινή συνέντευξη ανέφερε ως μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι ΕΕ και ΔΝΤ, θα θέσουν τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου της επαναφοράς της ανταπεργίας και την πρόσθετη νομοθεσία για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Στην σημερινή ατζέντα υπάρχουν δύο θέματα

Το πρώτο αφορά τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς που εκκρεμούν εδώ και μήνες και αφορούν την χρηματοδότηση των κομμάτων ,την αναμόρφωση του νόμου για το πόθεν έσχες ,και την καλύτερη συνεργασία των διωκτικών αρχών οι οποίες ασχολούνται με τα θέματα διαφθοράς.

Το δεύτερο θέμα αφορά την στελέχωση του υπερ -ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται για να επιταχύνουν τις διαδικασίες της ανακοίνωσης του πενταμελούς εποπτικού συμβουλίου του ταμείου όπου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πρόεδρος ο πρώην συνεργάτης κ. Λαγκάρντ στο υπουργείο οικονομικών της Γαλλίας κ. Ζακ Λε Παπ ως το άτομο που προτείνεται από τους θεσμούς μεζί με τον Ισπανό που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το όνομά του Σε εκκρεμότητα βρίσκονται ακόμη στα τρία στελέχη που θα πρέπει να προτείνει η ελληνική πλευρά και τα οποία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί . Επίσης θα πρέπει να συσταθεί και η Εταιρία δημοσίων συμμετοχών .

 Στο ημερολόγια των συναντήσεων των εκπροσώπων των θεσμών υπάρχουν ακόμη συναντήσεις με το ΤΧΣ, για την αξιολόγηση των τραπεζών και με τις ίδιες τις τράπεζες σχετικά με την προετοιμασία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, την ΤτΕ, τα υπουργεία ανάπτυξης εσωτερικών και με εκπροσώπους εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων.

Τι περιμένει το υπουργείο οικονομικών

Από την πλευρά του υπουργείου οικονομικών υπάρχει η βεβαιότητα ότι στα δημοσιονομικά δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σε έσοδα και δαπάνες . Οι προσδοκίες είναι να γίνουν αποδεκτές οι προβλέψεις για καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 ώστε να καταγραφεί για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του στόχου που για φέτος είναι 0,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα περιμένουν να κλείσει το θέμα των αξιολογήσεων των διοικήσεων των τραπεζών και του υπερταμείου και να γίνει αποδεκτό ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ.

Τέλος αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να κλείσουν και οι λεπτομέρειες του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα την οικειοθελή αποκάλυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων και της ρύθμισης της «σκιώδους» και αφορολόγητης ενοικίασης πολυτελών κατοικιών μέσα από ξένες ιστοσελίδες.

φωτογραφία αρχείου από: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα